Дъждовете в региона вдигат цената на новото вино

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:08 / 04.01.2015
2873
Виното от реколта 2014-а ще скочи с 10-15 процента напролет, когато се изчерпят количествата, произведени в предишни години. Това твърди Георги Ташев, главен технолог на една от избите в пловдивското село Брестовица - Меката на гроздовите напитки. По думите му заради слабите добиви винарите ще са принудени да вдигнат цените. "Нямаме друг шанс да оцелеем. Не можеш да купуваш грозде на лев за килограм и да продаваш вино - за два", обяснява Ташев. Обилните валежи съсипаха лозята в Брестовица и през октомври стопаните там набраха малки количества. Бившият кмет Георги Митърчев, който е берял от декар по 800 кг мерло, се оплака, че продукцията му е наполовина. На пръсти се броят местните, чиито насаждения бяха оцелели от маната. В другото пловдивско село - Брестник, където се отглеждат около 3000 дка лозя, се принудиха да прибират зелен мавруд от страх, че дъждовете ще унищожат и оцелялото. Дори и недобре узряло, гроздето се изкупуваше на левче. Двойно увеличение на цената си отбелязаха мерлото и кабернето, които вървяха по 1, 20 лв. 

През 2013-а тези сортове се продаваха за 60-70 стотинки за килограм. При това положение поскъпването на виното изглежда неизбежно. Според Костадинка Рахова, енолог на бутикова изба в Пловдивския регион, българинът не е склонен да даде 10 лв. за бутилка и предпочита или сам да си направи, или да вземе наливно. Евтините вносни вина също подбивали родните еликсири. "Чилийските и новозеландските се предлагат у нас по 4-5 лева, тъй като производителите им получават големи субсидии от държавите си", обяснява Рахова. По думите й, ако и българските вина имат такава подкрепа, няма да са толкова скъпи. Винпромите могат да разчитат само на европари за засаждане на лозя, оборудване със съдове и машини и за участие в специализирани изложения зад граница. През 2014-а десетки наши винпроми са спечелили проекти за реклама на продукцията си в Азия. Във Виетнам има интерес към белите вина, а в Сингапур харесват и червените от традиционните ни сортове - мавруд, рубин, червен мискет. Индия също е потенциален пазар за българските гроздови напитки, коментират собственици на изби от Пловдивския регион.


Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).