Дронове пренасят пратки от София до Пловдив за 1 час

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
19:56 / 12.04.2022
11122
Как летят дронове, самолети и коптери - това представиха учените от Института за космически изследвания и технологии на БАН по повод честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април. Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин.

Проф. Димо Зафиров, ръководител в Института и отговорник специално за летателните апарати, представи пред news.bg произведенията. Те имат най-различни приложения, нямат имена, а само номера, например D-3, D-6.

Интерес представляват доста от тях, като целта на всеки един е различна.

Един от тях има специална вградена мултиспектърна камера, води се селскостопански хеликоптер, целта е да разгледа площите и да установи дали има вредители, болести, като след анализ БАН препоръчва обработка. Друг - е с цел опрашване, торене. Трети - за картография, може да произведе голям брой снимки и на база на тях да направи тримерна карта за няколко часа при нужда.

Интересен е самолетът, който влиза в употреба за военни цели на полигона в Шабла, там той се употребява за тренировъчни цели.

Повече обаче се търсят коптерите, които са всъщност модерните дронове. Те могат да носят товар и да летят по-продължително. Момчил Георгиев - е техният изработчик. В БАН да летят днес той представи два модела, единият прототип на другия. Първият - по-малък, с три витла, а по-големият - специално за пренос на тежки товари заради трите витла. Малкият може да пренесе 1 кг, а големият дрон може да пренесе 5 кг. Така например, пратка от София до Пловдив е под един час, дронът е и влагозащитен. Сравнение с другите дронове единственото променено е пропорцията между витлата на предния и задния рутер, с цел да се минимизира сила и носенето на по големи товари.

Запитвания от фирми за използване на самолетите и дроновете има, но отдаването става трудно - защото ЕК не е уредила въпроса и е поставила големи ограничения, например за старт на куриерски услуги.

В БАН бе представен и учебният тренажор, там се наблюдават полетите и спецификите отвътре.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).