Доброволците от "Пловдив 112" се включиха активно в гасенето на големите пожари

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
08:36 / 01.09.2021
2006
Доброволно формирование “Пловдив 112" успя да се включи активно в помощ на РДПБЗН във всички големи горски пожари през пожароопасния сезон тази година. Това съобщи в интервю за Plovdiv24.bg Атанас Даков, ръководител на формированието. Той изброи, че доброволците са участвали в пожара в Розино, в Старосел също са се включили активно 16 души, след това в пожара в хижа Воден камък, на границата на общините Хисаря и Калояново и не на последно място в пожара над Югово, където в продължение на 12 дни са се включвали няколкократно с различни екипи, за да подпомогнат пожарникари, военни и горски, които са били на място и неуморно са се борили с огъня.

“В горските пожари най-ценният ресурс са хората, тъй като терените са отдалечени и труднодостъпни. Има места, които и с високопроходима техника не могат да бъдат достигнати и голяма част от борбата с пожара протича на ръка, с ръчни инструменти и ходене по стръмни терени, където доброволците са ценен ресурс, който може да подпомогне другите служби", каза Даков.

Със сигурност добрите физически данни и статус са от полза на всеки, който е решил да става член на техния екип от доброволци. Но и всеки друг би могъл да помогне с нещо. “Имаме различни направления – логистика, комуникация, долекарска помощ за протичане на спасителния процес така, че не от всеки се очаква да върви по стръмен терен, в рамките на няколко часа", посочи още Атанас Даков.

В момента приключва процес по набирането на нови членове във формированието, като предходната група вече е приключила обучението. Дори нещо повече - те вече на практика са показали какво са научили в екип с по-старите членове, като са участвали активно в погасяването на горските пожари това лято. Те са показали отлично ниво на подготовка и добра мотивация да се включват в тези бедствени ситуации.

Доброволно формирование “Пловдив 112" в момента наброява 70 души, а по стандарт за такъв голям град като Пловдив те трябва да бъдат 75. “Всеки от нас има различна професия, но хората отделят време от личния си и професионален живот, за да се включат", каза Даков.

След приема, който тече в момента за набиране на нови членове, бройката ще бъде запълнена.

И въпреки, че професионалната картина на доброволците е пъстра, това което ги обединява, е желанието и мотивацията да повишават квалификацията си, да израстват личностно, със знания как да се справят с извънредни ситуации и желание да помагат на службите и на населението", каза още Даков.

Разбира се, че понякога има и страх, но липсата на такъв води до глупост, смята той. “Едно от нещата, на които се обучаваме е, че не трябва да се действа безразсъдно, а да се мисли за сигурността и безопасността - както своята, така и на екипа, и на останалите хора, а не да се втурваме сляпо напред", добави Атанас Даков.

Във формированието има хора на възраст от 16 до 60, които работят в екип, защото това е най-важното.

Предстоят нови обучения и ако изникнат извънредни ситуации, разбира се, те отново биха се включили адекватно.

Цялото интервю може да гледате в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои на наказателния паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).