Демонстрации на ендоназална синус хирургия в УМБАЛ "Свети Георги"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 20.08.2014
5516
Демонстрации на функционална ендоназална синус хирургия ще се проведат в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив днес. Операциите са инициирани от Българското ринологично сдружение (БРС) и ще бъдат извършени от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, и проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение и зам.-председател на БРС.

Предвидени са операции на новородено дете с едностранна хоанална атрезия и на възрастен пациент с носни полипи, обясни проф. Джамбазов. Демонстративната хирургия ще бъде наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести и специализанти.

Хоаналната атрезия е вродена малформация на носните проходи, която представлява анормално развитие на изграждащите ги костни структури или меки тъкани. В случая едната от носните кухини не съществува и ще трябва да се перфорира посредством мининвазивен метод, след което в нея ще се постави силиконова тръбичка, която да поддържа носния проход. В момента детето има затруднение в дишането през носа.

При пациента с носните полипи ще се приложи функционална ендоназална синус хирургия. Заболяването е резултат от продължително хронично дразнене на лигавицата при синузити, алергични хреми, възпалителни заболявания и др. Носните полипи произхождат и мигрират от различни синузи, поради което, ако не се извърши съвременна ендоскопска хирургия, следва бърз рецидив.

Операциите ще бъдат извършени в новия Високотехнологичен център на трансфер на знания на УМБАЛ "Свети Георги", изграден на базата на създадения уникален за страната Интегрален център за хирургично лечение на заболявания в областта на главата и шията.

Пловдивската университетска болница бе избрана за домакин на миниинвазивните демонстрации заради иновативната апаратура на Интегралния център, обясни председателят на Българското ринологично сдружение доц. д-р Диляна Вичева. Към настоящия момент УМБАЛ "Свети Георги" е единствената болница в България, която разполага с подобна инсталирана и работеща система. 

Тя включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и позволява въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.

Високотехнологичният център за трансфер на знания и здравни технологии е създаден съвместно с Медицински университет - Пловдив след изпълнение на проект "Създаване на високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии в Южен Централен район - телекомуникационен ендоскопски център с автоматизирана операционна зала за ото-рино-ларингология, максилофациална, пластична и неврохирургия" по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013" (ОПК), процедура BG161PO003-1.2.03 "Създаване на нови и укрепване на съществуващи технологични центрове". Заложената инвестиция възлиза на 3 329 680,85 лв., като 50% от сумата е безвъзмездна финансова помощ.

Новият високотехнологичен комплекс осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, подчертаха от пловдивската университетска болница.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).