Делегация от китайския град Нинбо посети Областна управа днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:55 / 27.01.2015
2191
Делегация от град Нинбо, Китайска народна република, посети Областната управа днес за среща с Областния управител на област Пловдив - Розалин Петков и кмета на град Пловдив Иван Тотев

На срещата присъства и Ангел Христозов - Председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, в качеството и на организатор на визитата. 
 
Китайските гости, сред които: Динг Хайбин, зам.-генерален секретар на Община Нинбо;  Джанг Синг-ар, зам.-директор на Дирекция "Конгреси и изложение" към община Нинбо;  Ли Дзиенхуа, зам.-президент на Комисията за насърчаване на международната търговия, клон Нинбо (CCPIT);  Чиен Шъсионг, Диектор на Дирекция Международна търговия и икономическо сътрудничество, Нинбо и Ху Шъ‘и - ръководител в отдел на Дирекция Международна търговия и икономическо сътрудничество, Нинбо /общо 10 човека от китайска страна/, запознаха българските си домакини с приоритетните области, които представляват интерес за бъдещо сътрудничество - инвестиции, търговия, туризъм и култура.

"Преди да пристигнем тук, в България, ние се срещнахме с нашите китайски приятели и партньори, които вече са решили да инвестират в България и в Пловдив, така че тази среща е една конкретна стъпка в тази посока", заяви Дзиенхуа.

На 8 юли 2015 г. в Китай ще се проведе мащабно Международно изложение, подкрепено от държавата, в което ще участват китайски фирми и организации и такива от Централна и Източна Европа. Проявата е изключително важна и престижна, защото представлява Платформа за обмен и връзки. 

"За нас това е много важно мероприятие, защото то се случва в резултат на подписаното споразумение в Белград на среща на високо ниво на министрите от Централна и Източна Европа, наречена "16+", проведена на 16 декември 2014 г.. Този форум постави много твърда основа за бъдещото сътрудничество".

Изложението ще бъде не само среща на бизнеса, но и среща на общини, области и инвестиционни институции. Затова са предвидени множество подфоруми, тематични за всяка категория. С цел реализиране на китайската политика за засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа, ще бъдат организирани множество съпътстващи събития, които да улеснят общуването между бъдещите партньори, вкл. в областите - туризъм, образование и култура.

Китайските гости заявиха своята радост от това, че посещават Пловдив и използваха случая да отправят официална покана към Областния управител и Кмета на Пловдив да посетят предстоящия форум през юли в Китай и да оглавят българската делегация. 

Областният управител Розалин Петков запозна гостите накратко с възможностите, които област Пловдив притежава като ресурс, инфраструктура, икономически зони и наличие на всички необходими и подходящи условия за сътрудничество между двете страни на регионално ниво, като завърши с думите, че "Пловдив е едно специално и наистина най-доброто място за инвестиции, търговия и културен обмен в България".

Кметът на Пловдив Иван Тотев изрази своето задоволство, че тази среща се случва в условията на установените дългогодишни, приятелски контакти с китайската страна, в период когато се отбелязват и 65 години от установяването на дипломатически отношения България - Китай.

"Изминалата година - 2014 беше много важна за нас, защото подписахме Меморандум с китайския град Шънжън, посрещнахме делегация оттам, организирахме мащабен форум в Пловдив. Наша делегация, водена от арх. Илко Николов - Председател на ОбС Пловдив също посети Шъншън и се върна оттам с отлични, прекрасни впечатления", каза Тотев.

Кметът изрази увереност, че това, което е положено като основа ще продължи да се развива и занапред. Ще има още много мостове на сътрудничество. Община Пловдив е изпратила 3 студенти да се обучават със стипендии в Шънжън и тези млади хора един ден също ще бъдат наши посланици в тези начинания. Създадена е връзка между университетите и вече има и желаещи от китайска страна, които искат да се обучават в Пловдив. 

Председателят на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов запозна Областният управител и Кмета на Пловдив с информацията, че непосредствено преди тази среща е бил подписан "Меморандум за сътрудничество между Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и Комисията за насърчаване на международната търговия, клон Нинбо (CCPIT)". 

Асоциацията започва усилена подготовка за форума през юли в Китай, който е Платформа за сътрудничество и място за среща на бизнеса, културните, образователните и туристическите организации. Асоциацията ще се готви за представянето на България и за реализирането на конкретни дейности в областите: бизнес, образование, култура, наука и спорт - каквито са и основните акценти, залегнали в Меморандума. 

Предложил е на китайските си партньори в Нинбо да бъде организирана изложба на известни български художници, както и гостуване на Ансамбъл "Тракия".

В края на срещата гости и домакини си размениха протоколни подаръци и си направиха обща снимка за спомен.

По програма предстои посещение на икономическа зона Тракия и на забележителностите на Стария Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).