Дечкин, обвинен в убийството на бизнесдамата Виолета Балабанова - все по-далеч от наказанието

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
11:24 / 05.04.2022
3254
Нови двама свидетели ще бъдат разпитвани по делото срещу Здравко Дечкин, осъден на 16 години лишаване от свобода за убийството на бизнесдамата Виолета Балабанова, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В края на миналата година Пловдивският апелативен съд измени мярката му за неотклонение от "задържане под стража“ в "домашен арест“. Той е с електронна проследяваща гривна и забрана за напускане пределите на страната.

Днес адвокатите на Дечкин поискаха разпит на още двама свидетели – Лада Калчева Георгиева и Хеглин Георгиев Бабаджиян. Според адвокат Емилия Недева има данни, че те са водили разговори с убитата в нощта на нападението и в деня, в който е починала, както и с починалия в последствие неин син Георги. Съдът прие това искане.

Продължава да се издирва ключовият свидетел Тони Михайлов, който е обявен за общодържавно издирване в Шенгенската информационна система. Прокуратурата иска да докаже чрез разпита му, че Здравко Дечкин е извършил грабеж, придружен с убийство.

На днешното заседание трябваше да бъде прочетена справката от МВР относно издирването му, но това бе отложено за следващото заседание.

Адвокат Недева поиска още да се уточни експертизата на оператора за телефонните клетки, защото от направената експертиза и приложените карти не ставало ясно кой номер на коя клетка съответства и така няма яснота за телефонните разговори, проведени в продължение на 1 час на 30 септември 2009 година, когато е извършено убийството.

До момента Здравко Дечкин не се признава за виновен и обжалва наказанието в Апелативен съд - Пловдив.

Виолета Балабанова бе намушкана с нож пред дома си при опит за грабеж. Престъплението е извършено заради документи за наследствени имоти и крупна парична сума, твърди обвинението.

Здравко Дечкин е бил разкрит случайно 10 години след убийството след сравняване на неговите пръстови отпечатъци при проверка за друг инцидент в питейно заведение. Оказало се, че те съвпадат с откритите следи на мястото на убийството. 

Държавното обвинение твърди, че младият мъж е бил нает от сина на убитата – Георги Балабанов, който искал само да отнеме нотариалните актове от майка си и да придобие цялото наследство. Но се стигнало до убийството.

Три години по-късно синът й Георги загина при катастрофа с мотора си в Слънчев бряг, след като преди това е успял да пропилее цялото семейно богатство.

Делото днес отново бе насрочено за нова дата – 19.04.2022 от 9.30 часа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
02.06.2023 Здравко Дечкин обжалва присъдата за убийството на бизнес дамата Виолета Балабанова
25.01.2023 Дечкин отново избегна присъдата
25.10.2022 Изненада! Обвинeният в убийството на бизнесдама от Пловдив ще почва работа
01.03.2022 Пускат на свобода за три часа подсъдим за убийството на бизнесдама в
Пловдив
01.02.2022 Ключов свидетел по делото за убийство на бизнесдама в Пловдив обявен за издирване
10.12.2021 В Пловдив пуснаха от ареста осъден за убийство
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).