Чифте баня музей на мозайките или османски архив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:42 / 30.06.2012
2760
Баня "Старинна", известна като Чифте баня, ще стане музей на мозайките или там ще се разкрие постоянна изложба с документи и предмети от османския период на историята на Пловдив. Това съобщи вчера кметът Иван Тотев.

Сдружението "Изкуство днес", чийто председател е Емил Миразчиев, се изнася от сградата, строена през 16-и век и обявена за паметник на културата. Досега сдружението не е плащало нищо за ползването на имота, сметнахме, че наемът трябва да е над 600 лева, и г-н Миразчиев отказа да подпише договор, обясни Тотев. Той е разпоредил на шефката на Общинския институт "Старинен Пловдив" Амелия Гешева и директора на Историческия музей Стефан Шивачев да огледат четиривековната сграда и да решат какво може да се експонира там, за да е привлекателно за туристите.

Тепърва ще обсъждаме, но Чифте баня би била подходяща да се използва за експозицията на османския период и да се показва на туристите като турска баня в автентичния є вид, счита Стефан Шивачев. Това е единствената запазена и най-голяма баня с две отделения, женско и мъжко. Задължително трябва да се подготви проект за реставрация, защото сградата е гробница - от години тук не е пипано нищо, само е къртено, освен че преди време е правен ремонт на покрива, разказа Стефан Шивачев.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Без учебни занятия в пловдивско висше училище днес
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).