Брадат лешояд кацна в Пловдив на една от сградите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:38 / 22.04.2021
7500
Официално е завършен първият мащабен графит в Пловдив с изображение на брадат лешояд, който стартира в началото на април 2021 г. по проект "Натура 2000 в България - Нови хоризонти" LIFE17 GIE/BG/371 на "Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС. Брадатият лешояд често е изобразяван като силует в къщичка, който се използва за означаването на вековни дървета или защитени територии, така той още в началото на ХХ век става символ на българската природозащита. Мястото на графита е външна фасада на сграда на EVN на ул. "Васил Левски“ 236 в Пловдив, в непосредствена близост до входа на ТЕЦ Пловдив Север.

По този начин Пловдив се нарежда сред градовете в България, в които се изрисуват емблематични видове от европейско природозащитно значение.

Изобразителните дейности се извършиха от художници от студио "140 идеи“ - едни от известните графити-артисти в България. В рамките на 7 дни беше изпълнен проекта, като Дружеството EVN осигури необходимите технически средства за спазване нормите на безопасност.

Ако желаете да надникнете в процеса на работа по изрисуване на фасадата с изображението на брадатия лешояд, благодарение на EVN България, СКОРО ще имате възможност да изгледате специално създаденото видео. 

Любопитни факти за брадатия лешояд:

- Брадатият лешояд (Gypaetus barbatus) е едра граблива птица, която поради редица заплахи е изчезнала от България в средата на 70-те години. Въпреки това редица природозащитни организации в България изпълняват дългогодишни планове и проекти за връщането на вида в страната. Той е обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000.

- Брадатият лешояд е най-едрия лешояд в Европа. Неговите размери са внушителни – размахът на крилете достига до 2,8 m, а теглото му до 8 kg.

- Брадатият лешояд се счита за символа на българската природозащита – неговият силует се поставя на всяка защитена територия и дърво в страната.

- Всички лешояди са обединени под прозвището "санитари на дивата природата", защото се хранят с умрели животни, а брадатият лешояд – и с кости. Така тези птици пазят животните и хората от разпространение на болести и зарази.

EVN България подпомага усилията на "Зелени Балкани“ за завръщането на вида в страната, като изпълнява проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи от електроразпределителната мрежа.

Съвместните дейности следват дългогодишното сътрудничество между двете организации в дейности за защита на околната среда.

Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 34 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).