"Беседка за Капана" ще се проведе днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:25 / 01.09.2014
1877
Следващата среща от поредицата "Беседка за Капана" ще се проведе днес от 18:00 часа в читалище Алеко Константинов. Участниците ще обменят мнения по темата "Капана зеленее". Ще се обсъждат нуждата и възможностите за озеленяване на квартала. Участници в дебата ще са инженер Димитър Кацарски - зам.-кмет "Общинска собственост устройство на територията, строителство и инвестиции", Йоан Земярски - ландшафт архитект и Кристиян Дянков - урбанист и дизайнер.

Капана представлява особен акцент в програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK за 2014 г. Интерактивна онлайн карта, изследователски проект "Възможният Капан" и Беседка за Капана са най-видимите елементи от програмата на фестивала, обвързани с това специално място.
Беседка за Капана е поредица от срещи, в които биват обсъждани различни теми, касаещи квартал Капана. Водените дискусии, които разказват за историята и начертават бъдещето на Капана, са своеобразен катализатор на обществените нагласи и ангажираност за съживяването на едно от най - важните места в Пловдив. 

До откриването на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK на 10/10/2014 , тези срещи ще бъдат ежемесечни, но те ще продължат и след края му на 19/10/2014. Вече бяха проведени няколко "Беседки", в които участваха местни граждани, представители на Общината, архитектурното съсловие, видни професионалисти в тази област.

От 10 до 19 Октомври Пловдив посреща поредния амбициозен проект на платформата за култура ЕДНО - ONE ARCHITECTURE WEEK . Градът под тепетата ще бъде домакин на редица събития, които ще ни доближат до съвременните тенденции в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Наситената и разнообразна програма на фестивала включва презентации, изложби, дискусии по актуални теми, работилници, директни намеси в градската среда, прожекции, както и творчески ателиета за най-малките. 

Беседка за Капана е вдъхновена от Беседка за града, която бе серия от дискусии от 2012г. за различни аспекти на пловдивската градска среда. Инициатори на Беседка за града бяха studio 8 ½ и Катрин Сариева/Фондация Отворени Изкуства, а Беседката бе провеждана в Artnewscafe.

Беседка за Капана цели в подобен формат, но вече с участието и на ONE ARCHITECTURE WEEK, Читалище Алеко Константинов и студио dontDIY да се концентрира само върху квартал Капана.

ONE ARCHITECTURE WEEK (10 - 19 октомври) е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. и под името SOFIA ARCHITECTURE WEEK, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи. 

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. През 2014 г. това са архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY.


Виж коментарите (0)

Още по темата (101):
06.04.2017 "Едно" замрази фестивалите си от културния календар на Пловдив
25.12.2016 Две от три за фондация "Едно" през 2017-та
07.10.2016 One Dance Week със специално предложение за ученици и студенти
29.09.2016 Живущите в панелните блокове в "Тракия" стават главни действащи лица
26.09.2016 Дни ни делят от деветото издание на One Dance Week
10.09.2016 Организират интересна работилница в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).