БСП - Пловдив влиза в новите избори с тежки вътрешни проблеми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:47 / 23.09.2021
3899
Председатели на низови организации на БСП в Пловдив поискаха националният съвет да приложи стриктно устава на партията за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в градска организация. В нарочна декларация, която публикуваме без редакторска намеса по-долу, се настоява за пълна ревизия на счетоводната и деловодната дейност на Областния и на Градския съвет на БСП — Пловдив за периода 2016-2021 г. Вижте пълния текст на декларацията:

До НС на БСП

До ОПКК на БСП

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от името на членовете на ОПО на БСП в гр.Пловдив

Ние, членовете на ОПО в гр. Пловдив, се обръщаме към членовете на НС на БСП и ОПКК на БСП във връзка с чл.33(23) /вземане на мерки за партийно въздействие/ и чл.12(1) от устава на БСП с искане на предсрочен цикъл отчети и избори на Председател на ГС и ГС на БСП - гр.Пловдив, Председателите на РС и РС на БСП – гр.Пловдив и Председатели на ОПО.

Декларацията ни е инициирана на основание чл. 6(4) от Устава на БСП след като разбрахме, че на организираните от РС и ГС на БСП в гр. Пловдив събрания, без допитване до обикновените членове и ОПО на БСП в гр. Пловдив се прокарва искането за оставката на Председателя на НС на БСП - Корнелия Нинова и на националното ръководство и свикване на незабавен Конгрес. С това си решение "легитимните“ районни и градско ръководства се опитват да снемат от себе си отговорността за слабите изборни резултати.

С тази декларация декларираме следните точки:

Намираме начина, по който се провеждат заседания на ГС и РС на БСП в гр. Пловдив - без предварителен оповестен дневен ред, дори без наличие на съответния кворум от присъстващи и без предварително запознаване на редовите членове на ОПО с материалите, които се гласуват за нарушение на чл.5(4) от Устава на БСП) /демократично участие при вземане на решенията, с възможно най-широко участие на членовете на БСП…/

Изразяваме несъгласие с предложените анализи за провеждането на изборите за народни представители на 11.072021г. и опитите за прокарване на незаконни решения на ГС и РС на БСП в Пловдив на искания за оставка на Корнелия Нинова, като Председател на БСП. Намираме това искане за немотивирано, а много от изнесените в анализите твърдения за неверни.

В подкрепа на тази Декларация инициираме подписка от членовете на ОПО на БСП от гр. Пловдив, в израз на желание за провеждане на предсрочен цикъл отчети и избори за Председател на ГС и ГС на БСП - гр.Пловдив, Председатели на РС и РС на БСП – гр.Пловдив и Председатели на ОПО.

Като довод за нашите искания, изтъкваме следните факти:

Г-жа Корнелия Нинова е избрана за председател на БСП с 86% от гласовете на социалистите от цяла България в пряк демократичен избор. 

Корнелия Нинова като водач на листата в 16 МИР на Избори 2021 на 04.04.2021 г. донесе с 5000 гласа повече за БСП, отколкото листата без нея излъчена на изборите 11.07.2021г.

Резултатът от изборитеу провели се на 04.04.2021 и 11.07.2021 г., не е добър за БСП в цяла България. Като причина за това може да се посочи анти-БСП говоренето на наши знакови лица по национални медии и др., както и негативното отношение на наши другари към лидера на БСП, изразявано системно публично, които навредиха на кампанията и се отразиха на резултата на тези избори. Това не омаловажава другите причини, поради които изгубихме, а именно конкретната политическа ситуация в страната и появилите се нови политически формации.

Конкретно Пловдивската партийна организация на БСП е в тежка политическа и организационна криза:

Според данни на градската контролна комисия, членският състав на организацията се е стопил с над 1000 човека, до малко над 900 редовни члена.

Девети месец Градския съвет е без редовно избран председател и сега се прави опит без нормална процедура, без нормален процес на номинации и срок в ОПО да бъде наложен такъв.

Два пъти в парламентарни избори, през април и юли 2021 година Градската конференция на БСП взема решение за неучастие в изборите, чрез неизлъчване на листа на кандидати за народни представители и се налага Националния съвет на БСП, съгласно устава на партията, да представи листа в Пловдивския многомандатен избирателен район.

Групата общински съветници, участва в динамичното мнозинство около кмета на Пловдив от ГЕРБ, основният ни политически опонент на местно ниво, подкрепяйки го в знакови гласувания касаещи бюджета на Пловдив и инвестиционната му програма.

Липсва нормална кадрова политика и нещата се въртят около личните амбиции на шепа партийни активисти с амбиции за реализация в партийните структури или като общински съветници.

Безпочвени са обвиненията, че за 46-то Народно събрание, Корнелия Нинова в лицето на НС е подредила самоволно листите за народни представители за 16 МИР Пловдив. Кандидатите за народни представители около 60 човека в тези листи бяха излъчени демократично от ОПО в града. На Градската конференция, която съботира листите за 46-то НС, голяма част от тях си дадоха самоотвод, а на други демонстративно бяха гласувани откази да бъдат приети като номинации, с което се целеше да се внуши от ГС на БСП - Пловдив на обществеността, че БСП не може да намери хора, за да попълни изборната листа. Членовете на ГС на БСП и Председателите на РС в Пловдив, демонстративно работиха против интересите на БСП за изборите на 04.04.2021г. и 11.07.2021г. Нито един техен представител не се яви на представянето на листата и откриването на предизборната кампания за 46 НС, както и на закриването в Пловдив.

С действия или бездействия те демонстративно уронваха престижа на Партията в последните месеци с инициирани изказвания, протести, демонстрации по сайтове, вестници и телевизии, като представяха тези протести като показателни за мнението на цялата партийна организация на БСП Пловдив, което е неистина. Редовите членове не са на това мнение и не са давали съгласие за подобни демонстрации правени от около 30 човека, заемащи възлови позиции в ГС и РС на БСП Пловдив.

Напълно споделяме констатациите в доклада на Работната група на НС, начело с Кристиан Вигенин от м.декември 2020г.че причините за непрекъснатото спадане на доверието на пловдивчани към ГО на БСП се коренят в така наречения "модел на БСП — Пловдив", който се характеризира с:

Централизация: политическите инициативи, доколкото ги има, тръгват от върха (ГС) към основата, по никакъв начин не се стимулира активността на по-ниските равнища 

Концентрация: организацията се ръководи еднолично от Председателя с помощта на малко ядро, подбрано лично от него. Ядрото се възпроизвежда на всички равнища.

Самодостатъчност: дистанциране и дори противопоставяне на политиката и действията на националното ръководство. Липса на усещане за принадлежност към една общност.

С цел оздравяване на ГО на БСП в град Пловдив, призоваваме НС на БСП да вземе решение за привеждане в изпълнение предложенията на Работната група от м.декември 2020г. и по-конкретно:

- Чрез постоянно действаща работна група ръководството на НС, да осъществи постоянно наблюдение над дейността на районните и градско ръководства.

- НС на БСП да приеме решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в Пловдивската градска организация.

- ОПКК да извърши пълна ревизия на счетоводната и деловодната дейност на Областния и на Градския съвет на БСП — Пловдив за периода 2016-2021 г.

Считаме, че това е основание НС на БСП и ОПКК на БСП позовавайки се на основание чл.33(23) и чл.12(1) от устава на БСП да вземат на мерки за партийно въздействие за искане на предсрочен цикъл отчети и избори на Председател на ГС и ГС на БСП - гр.Пловдив, Председателите на РС и РС на БСП – гр.Пловдив и Председатели на ОПО и избор на нови представители на тези органи.

Необходимо е ново стартиране, възраждане на Пловдивската партийна организация на БСП. Това трябва да започне с провеждане на пълен цикъл отчети и избори и откровен разговор в организацията. Необходима е нова партийна политика в съответствие с актуалната обществена политическа, социална и икономическа обстановка в страната и града. Необходимо е участието на опитни, експертни и доказали се кадри в ръководните органи на организацията. Само така Пловдивската организация на БСП би се превърнала в значим фактор в политическия живот на Пловдив и би си върнала загубеното обществено доверие.

Декларацията е подкрепена с подписка на основание чл.33(23)/вземане на мерки за партийно въздействие / и чл.12(1) от устава на БСП .

С уважение:

Румен Василев – Зам. Председател на БАС- Пловдив и Председател на БАС р-н Централен

Соня Филипова - председател на 111 ОПО в БСП р-н Централен

Николай Иванов - председател на 131 ОПО в БСП р-н Централен

Александра Маринова - председател на 138 ОПО в БСП р-н Централен

Николай Аргиров - председател на 143 ОПО в БСП р-н Централен

Петър Узунов - председател на 109 ОПО в БСП р-н Централен

Калин Милчев - председател на 122 ОПО в БСП р-н Централен

Стефан Лайков – председател на 413 ОПО р-н Северен

Пенка Башлийска - председател на 611 ОПО в БСП Тракия

Иван Петков – член на НС на БСП и 624 ОПО в БСП Тракия

Диана Димитрова - председател на 613 ОПО в БСП Тракия

Пенко Пенков - председател на 618 ОПО в БСП Тракия

Владимир Вангелов - председател на 612 ОПО в БСП Тракия

Стефан Таушанов - председател на 619 ОПО в БСП Тракия

Теодор Златарев - председател на Съюз на ветераните в БСП Тракия

Дафинка Хаджиева - председател на БАС в БСП Тракия

Георги Йорданов – Председател на БАС- Пловдив и член на НС на БСП

Десислава Йорданова - член на НС на БСП

Дарина Петкова - председател на ОПО в БСП р-н Западен

Йовка Златева - – председател на ОПО р-н Западен

Иван Цанов – член на НС на БСП председател на РС на БСП Р-н Западен

Костадин Арнаудов – член на ОПКК на БСП

Агнеса Шопова – член на РКК на БСП - Пловдив

Виж коментарите (0)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).