Арменското училище празнува 180 години от създаването си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:59 / 02.10.2014
2698
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Тютюнджиян":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Тържествен концерт "180 години Арменско училище" ще се проведе в Античния театър на Пловдив на 4-и октомври 2014 г., събота, от 18.30 ч. Организатор на концерта е Основно училище "Виктория и Крикор Тютюнджиян", което е правоприемник. В концерта ще участват Хайгашот Агасян, Стефка Оникян, Лидия Ганева, Мъжки хор "Стефка Благоева" - Пловдив, Фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив, Фолклорен танцов ансамбъл "Гайтани" - с. Рогош, Танцов състав "Гаяне Марашлян" - Варна, Вокална група при ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян", Огнено шоу "Дивинитас" - София, Пиротехника - "Огнена хризантема" ЕООД.

Арменското училище официално като институция съществува от 1834 г. В Пловдив наченките на арменско духовно училище са още в периода 1675-1785 г., когато идват първите арменци, след преселението на арменски бежанци от гр. Каменец - Подолско, Полша. Счита се, че първият учител е бил Бедрос Степанян. 

В началото училището се е казвало "Вартананц", където са се обучавали само момчета, съгласно патриархалните разбирания на времето. Едва след средата на ХІХ век, през 1866 г. се открива и девическо училище "Варварян". Към 1920-та година двете училища се сливат и се формира единно Арменско народно смесено училище "Вартананц-Варварян".

Основната сграда на училището е създадена от благодетелката Виктория Тютюнджиян в памет на починалия й съпруг - Крикор, тютюнев магнат, който за съжаление умира твърде млад и не успява приживе да осъществи мечтата си - да построи нова училищна сграда. На барелефа на училището са същите сем. Тютюнджиян - Виктория и Крикор. 

Сградата е градена в годините 1942 - 1944 и е дарена на Арменската църковна община за вечно ползване, като в нея да се обучават и възпитават децата от арменски произход. През 1976 г. Арменското училище в Пловдив се закрива. След 14-годишно прекъсване, с помощта на група арменци, включени в Инициативен комитет за възстановяване на Арменското училище, училището отвори врати на 16 септември 1990 година. В памет на благодетелите си от тогава - насам носи името ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян".

От учебната 2003/2004 г., благодарение на Сдружение "Месроб Мащоц", към основната сграда действа и двуетажна сграда, в която целодневно се обучават първокласниците.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).