81 жалби за високи сметки за ток за последните три месеца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:32 / 19.03.2013
2233
За последните три месеца в КЗП - Пловдив са постъпили 81 жалби от потребители и търговци във връзка с високите сметки за ток и неуредиците с електроразпределителното дружество.Това съобщи Таня Димитрова, директор на Регионалната дирекция на Комисия за защита на потребителите (КЗП) за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали и Стара Загора.

"В случаите, при които към тези жалби има приложени документи, те се изпращат до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) чрез Главна дирекция "Контрол на пазара" към централата на КЗП в София", уточни Димитрова.

Проблемът е уреден в Закона за енергетиката и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, а контрол върху него се осъществява от министъра на икономиката енергетиката и туризма и упълномощени от него лица. В случая съответният компетентен орган е ДКЕВР. 

"При положение, че към жалбите за високите сметки за ток няма приложени документи, в законовия седемдневен срок изпращаме отговор до потребителя, с който даваме съответните насоки", каза Димитрова. 

"Когато става дума за неравноправни клаузи по общите условия, КЗП разглежда тези общи условия при съответното дружество и се произнася дали има или няма включени неравноправни клаузи в договорите", допълни Таня Димитрова.

Тя каза още, че към настоящия момент КЗП се произнесе относно констатираните неравноправни клаузи по общите условия за електроразпределителните дружества,а информацията е достъпна и е публикувана в интернет страницата на комисията. 

КЗП отправя предупреждения до съответното дружество да отстрани констатираните неравноправни клаузи със зададен конкретен срок. 

"Ако неравноправните клаузи не бъдат отстранени в срок, Комисията за защита на потребителите завежда колективен иск с цел произнасяне от съда и обявяването на конкретните клаузи за нищожни", обясни Таня Димитрова.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).