50 випуска от Английската ще пеят заедно "Клетва" на "Щурците" на Античния театър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:42 / 31.05.2013
8569
Бивши и настоящи ученици от
ЕГ "Пловдив":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Училищен музей на бившата пловдивска английска гимназия, сега Езикова гимназия "Пловдив", ще отвори безплатно за първи път врати в Балабановата къща на Стария град на 8 юни от 16,30 часа. Подготовката на музейната експозиция е започнала преди година. Учениците от клуб "Събиране и архивиране на училищната памет" и техният преподавател издирват, класифицират, снимат и подготвят над 150 експоната, свързани с 55-годишната история на Английската гимназия. И ги групират в 5 раздела: "Училището", "Учителите и директорите", "Учениците", "Талантите", "Спортните постижения". 

Сред най-интересните експонати е колекцията от униформи, които са носели учениците от Английската гимназия през 55-годишната й история. Интересен експонат е бялата парадна униформа на момичетата с извезани инициали на училището "ELS". Освен нея учениците са носили и ежедневни униформи, които носят отпечатъка на по-оскъдни времена: тъмносини ученически престилки от евтин плат сатен за момичетата, тъмносини сака и панталони за момчетата, задължителни шапки-тип барета, вратовръзки с ластик и монограм, училищни значки. През 1983/84 за първи път върху ризите и ученическите яки се появяват нови монограми, които са за учениците, изучаващи френски език и немски език. 

Като изключително ценен експонат създателите на музея определят документа от 1958 година, с който българската държава създава в Пловдив Английската гимназия. От 1959 година е и запазеното писмо, с което гимназията известява ученичка от втория випуск, че е приета да учи тук. В писмото са описани документите и сумите, които трябва да носи при записването си, както и интересни лични вещи. Всъщност това е било времето, когато всички новопостъпващи ученици са били настанявани задължително в пансион за целия период на обучение. С разрастването на гимназията се взема решение само подготвителните класове да се настаняват задължително в общежитие за една година. 

И разбира се, няма начин петдесетте випуска на Английската да не изпеят своя химн - "Клетва" на "Щурците" по време на концерта в Античния театър на 8 юни от 19 часа. Концертът не е само за учениците на известната пловдивска гимназия, но и за всички пловдивчани - рокаджиите от "Пиф", палавите струни на момичетата от "Интро", хитови изпълнения на Дичо и Нора, Бобо. Водещ ще бъде артистът Жоро Стайков. Идеята на организаторите е на Античния театър да пресъздадат времето от 50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години и до ден-днешен с типичната музика за всяко поколение. 

Активни членове на Асоциацията на завършилите Езиковата гимназия "Пловдив" / PELSA / създадоха уникалния за българската образователна система виртуален музей на своето училище. Неговият адрес е: е http://vm.els-plovdiv.com". В организацията и изпълнението на проекта заслуга имат бившите възпитаници Ивайло Писков (випуск 1994), Мария Венева (випуск 1988) и Ивайло Василев (випуск 2006), които не са се познавали преди това. 

Проектът е подкрепен доброволно и от бившите възпитаници с желанието си да разкажат на следващите поколения своята добра история, както и да споделят онази част от нея, която определят като бунтарския дух на времето си. Виртуалният музей е в процес на набиране на материали постоянно: снимки, видео-клипове, грамоти, разкази по преживяно, спомени за учителите, възпитателите и много други. 

Поддържането на виртуалния Музей от техническа гледна точка не е трудно поради факта, че сайтът е динамичен, т.е. променянето на стари или добавянето на нови материали се извършва еднократно и на едно място, след което се отразява по всички страници. Виртуалният Музей е създаден така, че лесно може да побере неограничено количество материали - не съществуват пречки от рода на физически хард диск пространство, което може да се изчерпа. 

Чрез страниците на един такъв музей авторите имат желанието и амбицията да се укрепи общността на настоящи и бивши учители, родители и ученици, да се популяризират успехите и постиженията в областта на науката, спорта, хореография, музика, изобразително изкуство и добри педагогически практики.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).