15 дами получиха ценни практически съвети за храненето на бебетата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:33 / 06.08.2021
1188
Рекордните жеги и настъпващата 4-та вълна на коронавируса не отказаха бъдещи майки от Пловдив и региона да се включат в безплатните консултации по кърмене, организирани в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Полезната инициатива се проведе от 2 до 6 август и с нея за поредна година в лечебното заведение бе отбелязана Световната седмица на кърменето.

Общо 15 дами, от които 9 бременни и три наскоро родили, получиха ценни практически съвети за храненето на бебетата с майчино мляко от специалистите на Клиниката по АГ. Акушерките с богат професионален опит Дора Мрянова, Блага Байлова и Адела Петрова беседваха с младите жени, а отговорите на всеки конкретен въпрос бяха базирани на ежедневната им дългогодишна практика. Накрая удовлетворените и подготвени за предизвикателството бременни дами и млади майки си тръгнаха с подаръци – маркови пособия за кърмене, специална козметика, билкови чайове и др.

"Кърменето е напълно естествен процес, но майките се нуждаят от подготовка, за да бъде той пълноценен и безпроблемен за тях и децата им“, обясни акушерка Блага Байлова.

Наблюденията на специалистите в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги“ са, че в последните 2 години има тенденция на нарастващо желание на майките да кърмят. Постъпващите в клиниката бременни жени получават същото обучение за процеса на естествено хранене на бебета, както и практически напътствия след раждането.

"Да кърмиш или не, това е лично решение. Но специалисти от различни области – медицина, психология, диетология, са единодушни по отношение на ползите от храненето с майчино мляко и за детето, и за майката“, обясни акушерка Блага Байлова. Сукателният рефлекс е най-силен в първите часове. "При липса на здравословни проблеми и стабилно състояние на майката и на бебето, първото хранене може да се осъществи още на 1-вия или 2-рия час след идването на бял свят на новороденото“, уточни проф. д-р Мая Кръстева, която е началник на Отделението по неонатология към Клиниката по АГ на Умбал "Свети Георги“. Според специалистите, ако детето вече е започнало да се храни от шише, по-трудно е, но не невъзможно, да привикне самостоятелно да суче от майчината гръд.

Подготовката за кърменето трябва да съпътства бременноста, смята проф. д-р Мая Кръстева. На майките, които нямат лична мотивация и не се информират, трябва да помагат следящите състоянието им АГ-специалисти и личните лекари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).