130 деца са се родили от началото на годината в УМБАЛ "Св. Георги"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:21 / 21.01.2014
3614
130 деца са се родили от началото на годината досега в УМБАЛ "Свети Георги". Само днес до обяд проплакаха още 6 бебета. Това сподели по време на тържественото отбелязване на Деня на родилната помощ, 21 януари, началникът на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Благовест Пехливанов.

По традиция в клиниката всяка година се пресъздава обредът от народната традиция, в която празникът е по-популярен като Бабинден. Млада майка, родила през изминалата година, полива с вода ръцете на хората дарили живот на рожбата й.

В тази роля днес се въплъти акушерката Адела Петрова, която наскоро е родила първото си дете. Тя помогна на проф. Пехливанов, главната акушерка Дора Мрянова и доайена на акушерството и гинекологията в Пловдив проф. д-р Тотю Пиперков да измият ръцете си и да пръснат вода - според поверието броят на капките вода е равен на броя на децата, които ще се родят през новата година.

Както изисква обредността на Бабинден, тримата изрекоха наричания за здраве към екипа, за много и успешни раждания и за следване на хуманните принципи на професията. Равен брой момчета и момичета ще се родят през 2014 г. Това предрече с разчупването на празничната погача на две равни половини проф. Пехливанов.

Поздравителен адрес към персонала отправиха изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов и зам.-ректорът на Медицински университет - Пловдив доц. д-р Борислав Китов.

През миналата година в Клиниката по акушерство и гинекология на пловдивската университетска болница са се родили близо 2000 бебета. Приблизително толкова са и родените през 2012 г. На фона на намаляващата раждаемост в страната, това е своеобразен рекорд, смята проф. д-р Благовест Пехливанов. Той подчерта, че по-голямата част от ражданията са по естествен път, а не чрез цезарово сечение.

Началникът на Клиниката по акушерство и гинекология припомни плашещата статистика деца да раждат деца. Всяка седмица имаме родилки на 14-15-годишна възраст и в 99% от случаите това са представителки на ромския етнос, уточни проф.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).