С кристален трофей от Франция се завърнаха пловдивските момичета от хор "Евмолпея"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:38 / 04.06.2012
1449
Хор "Евмолпея" донесе на Пловдив европейски венец от овации и признание за празника на българската писменост и култура. На 23-ти май посланиците на добра воля, каквито са момичетата на Рада Славинска, се завърнаха от 16-тия Международен фестивал "Гласовете на света" в гр. Нанси - Франция. Представителната певческа формация на Пловдив бе избрана да презентира не само националната, а и Балканската хорова школа след сериозна конкуренция от цял свят. 430 хорови състава от пет континента кандидатстваха за участие в тазгодишното издание на престижния хоров форум. Елитното международно жури подбра едва 12 формации - от Аржентина, Китай, Мароко, Италия, Русия, Полша, Украйна и др., между които и гласовитите момичета от града под тепетата.

Френската публика превърна петте самостоятелни концерта на евмолпеите в сбъдната творческа приказка. Нестихващи аплодисменти, многобройни бисове и искрени симпатии съпътстваха всяка поява на "Евмолпея" на концертния подиум. С красотата на гласовете си, с неподправения чар на младостта и великолепното сценично присъствие, пловдивските девойки спечелиха и симпатиите на режисьорите и операторите на Френската национална телевизия, които им отделиха извънредно място в репортажите от фестивала. Арт-мениджърът на състава - г-жа Ганка Янкова получи специалните поздрави и благодарности от Генералния директор на "Гласовете на света" - г-н Мишел Тирион за това, че е успяла да запознае французите с "...това хорово бижу".

Разбира се, "Евмолпея" представиха своето изкуство и в съпътстващи концерти в страните, през които минаваха. Като най-вълнуващо съпътстващо преживяване самите момичета определиха концерта в бившата патриаршеска църква на Сърбия - храм "Свети Никола" в Сремски Карловци и участието си в традиционната неделна литургия съвместно с владиката на Воеводина - чест и признание, което никой друг български състав досега не е получавал. Концертът бе посетен от българската дипломатическа мисия, начело с нашия посланик - г-н Ангел Димитров. В лична среща с хористките на тържествената вечеря, дадена на евмолпеите от владиката, посланикът ни благодари на момичетата за българската културна дипломация, която реализират чрез изпълненията си и си пожела да ги чуе отново в най-скоро време.

Но преди това на гласовете на евмолпеите ще се насладят софиянци. Хорът е поканен да изнесе самостоятелен концерт само след 20 дни в основната програма на 43-тия Международен музикален фестивал "Софийски музикални седмици", което е поредното признание за таланта и труда на прекрасните пловдивски момичета.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Нина Добрев пострада жестоко при инцидент с мотор 
Мария Бакалова ослепителна в Кан
Изписаха Росица Пейчева и бебето
Големи гласове идват в Пловдив
Успешен спортист, депутат и министър празнува днес
Любов от пръв поглед в семейството на двойка от "Един за друг"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).