Мъж улови 50-килограмов сом в Марица с корда за шаран

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:28 / 21.08.2012
14870
50-килограмов сом от река Марица измъкна тази неделя хасковлията Щерю Щерев. Огромната риба е била извлечена след двучасова борба от Щерю и неговия авер Наско Делиев. Последният бил викнат на пожар, след като сомът заседнал на плитчината до брега, а щастливият рибар нямал силите да го извлече на мускули на сушата.

Сомът е дълъг 2 метра и 10 сантиметра и тежи 50 килограма, без няколко десетки грама. Рибата била уловена на стръв от жива риба червеноперка. Най-куриозното е, че е хванат с тънка корда, с размер 40. С нея обикновено най-големите екземпляри, които се ловят, са шараните. Как огромният сом не е скъсал влакното, остава мистерия дори за дългогодишен рибар като Щерев. Късметлията е на 61 години и познава река Марица като 5-те си пръста. Именно той избрал мястото, край димитровградското село Черноконево.

Това е най-големият сом, който се е хващал в хасковска Марица, кълнат се заклети въдичари по реката. Обикновено се ловели 20-30-килограмови хищници, а рекордът досега бил 42 кг. Щерев, който е наричан Професора от колегите си, пък се кълне, че за 50 години рибарстване не е виждал по-голяма риба, извадена от река. През януари миналата година, кметът на димитровградското село Сталево Панчо Панушев-Мърфи улови по думите му 54 кг сом, макар никой да не бе видял тегленето. 

Този улов докара на Мърфи глоба от ИАРА, според които подобна риба не може да бъде уловена с въдица, а вероятно става дума за бракониерство. За да не влиза в подобни неприятности, Щерю дарил рибата в резерват за трофейни риби на свои приятели. Там се ловуват уникални риби, които после се връщат във водата. Щерювият сом бил приет в резервата като като сом рекордьор от хасковските реки.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (7)
Още новини от Любопитни новини:
Той е легенда, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезда и бивше га...
Коя е майката и коя е дъщерята?
Носителка на "Оскар" и "Грами" призна сексуалната си ориентация
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов: Разбих врата, защото се заключих сам точно преди да...
Катето Евро издига паметник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).