За малко да изядем 130 тона "дупета" от колбаси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
15:25 / 25.08.2010
5825
При акция "Дупетата" тази сутрин са заловени 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване. Акцията е съвместна на ГДБОП и органите на ДВСК, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Част от внесеното старо месо вероятно е стигнало до магазините и до трапезите на хората, но това ще се установи в хода на акцията, уточни той.

Министърът уточни, че е избрано това кодово име, защото на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета". Проверени са складове и месопреработвателни предприятия в страната заради производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.

Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник - 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай - около 1,5 тона. Тези изрезки би трябвало да бъдат унищожени, но вместо това се вкарват в страната, преработват се и се преетикетират като се предлагат на българския пазар, обясни Найденов.

Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията "ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", категоричен бе Найденов и уточни, че може да се стигне и до отнемането на лицензи на някои от фирмите.

Акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта "Стара планина" за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба. Тя се провежда под наблюдението на премиера Бойко Борисов, подчертаха от земеделското ведомство.

Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите, коментира министърът.


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Васил Михайлов: Професията фризьор дава неограничена възможност з...
Търговци нарязват старите зеленчуци и ги пробутват като салата, к...
Нинова: Подавам оставка
Екстремни жеги и опасност от обилни валежи и градушки ни очакват ...
Корнелия Нинова подава оставка?
Българин даде 265 000 лева за уиски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).