Военната прокуратура в Пловдив започва допълнително разследване за смъртта на Чакъра

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:36 / 27.06.2013
3071
Бившият премиер Бойко Борисов ще дава обяснения за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра, който загина на 11 декември 2003 г. след двудневна полицейска акция за задържането му. Тогава Борисов бе главен секретар на МВР. Ще бъдат разпитани и други участници в акцията.

Военната прокуратура в Пловдив започва допълнително разследване. То трябва да изясни кой е дал нареждане да бъдат изстреляни 15 реактивни гранатомета срещу къщата, в която се бе барикадирал Чакъра. След щурма той е намерен овъглен, а заключението на разследването по онова време е, че сам е детонирал ръчна граната и полицаите не са виновни.

На 16 ноември м.г. обаче съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на синовете и вдовицата на Тодоров. В мотивите се казва, че правото на живот на Чакъра е било нарушено, а държавата не е разследвала ефективно обстоятелствата около инцидента. Според съда при операцията, в която са участвали над 100 униформени и 30 служители на спецотряда за борба с тероризма, е използвана прекомерна сила.

Решението на Страсбург даде основание на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото. ВКС уважи искането му.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Служебното правителство отпуска 1 млн. лева за допълнително обору...
Калин Стоянов: Стотици сигнали за изборни нарушения
Доклад изнесе интересни данни за катастрофата с Кирил Петков
Кампания 2024: Планът за допълнителна ваксинация може да не се пр...
Нарушаване правилата за безопасност е водещата версия за влаковия...
Калин Стоянов: Полицаят, стрелял по момчета, вече е отстранен от ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).