Внимавайте със зеленчуците за празничните салати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:06 / 02.05.2013
2522
По време на предстоящите Великденски празници всеки българин ще сложи на трапезата си пресни салати. Пролетта е един от сезоните, в които заради липсата на слънце при отглеждането им зеленчуците могат да съдържат повишено количество нитрати. Химичните съединения са вредни най-вече за малките деца и хората с хронични заболявания. Как да разберем съдържат ли зеленчуците, които купуваме, нитрати и можем ли да неутрализираме консумацията им без особени усилия

Нитратите са химични съединения, които са естествени съставки, необходими за растежа на растенията. В повишено количество са опасни за човешкото здраве. Част от търговците обясняват, че много рядко клиенти искат от тях документ за съдържание на нитрати. Други са на различно мнение.

"Хората се интересуват от качеството на стоките, които купуват.", смята Христо Игнатов, който е търговец.

Самите купувачи споделят, че се притесняват и смятат, че трябва да има институции, които да следят за качеството на предлаганите зеленчуци.

В края на пролетта най-често завишено съдържание на нитрати има в листните зеленчуци, краставиците, зеления лук и чесън. Те не са опасни, ако са в норма. Завишеното количество обаче ги превръща в канцерогенното съединение- нитрити.

На този пазар има специализирана лаборатория, в която само за 10 минути можем напълно безплатно да проверим колко нитрати съдържат зеленчуците, които купуваме.

Възможно е зеленчуци с повече нитрати да навредят на щитовидна жлеза, на ставни заболявания, но трябва да е в прекалено високи количества, за да се превърне в нитрит.", обяснява Живка Петкова- лаборант.

За да неутрализираме и минималното съдържание на нитрати в зеленчуците специалистите съветват да използваме малки хитринки. Първата е да оставим в студена вода зеленчуците поне за 15 минути, преди да ги използваме.

"Краставичките и тиквичките могат да се белят, преди да се слагат във салата. Зеленчуците, които се варят, трябва веднага след това да се извадят от горещата вода, защото ако останат в нея отново абсорбират нитратите.", обяснява Живка Петкова.

Експертите съветват по възможност да овкусим салатата с лимон, киселината в него е тази, която неутрализира нитратите.


Виж коментарите (9)

Още по темата (63):
08.05.2013 332 000 души преминали през граничните ни пунктове за великденските
празници
07.05.2013 В "Столипиново" конфискуваха 150 кг месо с неясен произход
06.05.2013 Препълнени са автобусите, тръгващи от автогарите в Пловдив
06.05.2013 800 човека влизат в "Ягодинската пещера" за ден!
06.05.2013 Очаква се засилен трафик заради края на почивни дни
06.05.2013 БДЖ пуска допълнителни вагони днес
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).