Вижте винетките за 2014 г., които от днес вече са в продажба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
17:35 / 17.12.2013
4913
Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков представиха визията на винетните стикери за 2014 г. Продажбата им стартира и до началото на коледните празници - 20 декември, в разпространителските пунктове ще има над 1,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 млн. са годишните стикери за леки автомобили.

За пета поредна година цената на винетките за леките автомобили остава непроменена. Годишният стикер е 67 лв., месечният - 25 лв., а седмичният - 10 лв. Без промяна са и цените за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в които влизат тежкотоварните камиони и автобусите. В категория 3 са леките автомобили.

Както всяка година, така и тази Агенция "Пътна инфраструктура" променя графичното оформление на винетните стикери. Те са с по-висока защита, с което намалява възможността за фалшификация. Променени са цветовете на винетните стикери и техните защити. Основата на всички винетки е изработена от специална хартия, върху която са разположени графичните и защитните елементи.

На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра "4". Втората холограма е с 3D ефект. За различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. При опит за отлепване и повторното му използване винетният стикер се разрушава.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да закупуват винетни стикери само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ - www.api.bg.

Годишните винетки за 2013 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2014 г.

От началото на годината до края на ноември са продадени над 6,1 млн. бр. винетки. Начислените приходи са близо 216 млн. лв. Постъпленията нарастват с над 7% или с около 16 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, подчерта министър Десислава Терзиева. Ръст има в продажбите на месечни и седмични винетки за товарни автомобили и автобуси, както и на седмичните, месечните и годишните за леки автомобили. При годишните стикери за леки автомобили ръстът в продажбите е 6%, при месечните - 10%, а при седмичните - 4%.


Виж коментарите (7)

Още по темата (4):
09.07.2014 Издават дубликати на годишни винетки
07.07.2014 Изхарчили сме 124 млн. лв. за винетки за леки коли
31.01.2014 Днес изтича валидността на годишните винетки за 2013 г.
28.01.2014 На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2013 г.
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).