Таксиметрови шофьори надписват сметки чрез чипове в апаратите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
15:31 / 07.08.2014
3024
Някои от таксиметровите шофьори вече монтират чипове в апаратите и така успяват да надписват сметките на клиентите, съобщи Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна България, цитиран от БТА.

По думите му това е най-модерният метод за манипулиране на апаратите. До преди няколко години шофьорите са работили с т.нар. помпи, чрез които са отчитали повече от изминатите километри. Манипулацията обаче е била лесно разкриваема, тъй като водачът е ползвал бутон, монтиран на скоростния лост или на пода на колата до седалката му.

Модерните чипове в апарата пак увеличават изминатите километри, но шофьорът работи с малко дистанционно, което клиентите няма как да видят, обясни Стойчев.

Той уточни, че манипулацията може да бъде разкрита само ако бъде разглобен апаратът. Стойчев разказа за последните "нововъведения" при таксиметровите услуги преди началото на съвместна проверка на инспекторите от агенцията с ДАИ, която ще обхване Северното Черноморие.

Стойчев отчете, че до момента е извършен метрологичен надзор върху средства за измерване в бензиностанции и в магазини в курортите. От началото на лятото са проверени общо 70 обекта, от които 24 бензиностанции. Метролозите са прегледали 64 везни в магазините и 101 бензино- и газ-колонки.

Установени са нарушения само в два обекта, посочи Стойчев. По думите му в тях са били ползвани везни, чийто срок за метрологична проверка е изтекъл. Стойчев каза още, че постъпващите жалби от граждани в агенцията са най-често за неточна работа на колонките в бензиностанциите.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).