Стартира работата по газовата връзка България - Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:27 / 15.03.2014
1448
Завърши работата на работните групи от българска и турска страна по повод предстоящото изграждане на интерконекторната връзка България - Турция. В работната група от българска страна участват експерти от Министерство на икономиката и енергетиката и газовите дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Работата по изграждане на връзката бе ускорена след срещата на министър Драгомир Стойнев и министър Танер Йълдъз , която се състоя на 24 януари 2014 г. в София.

Експертите от работните групи на двете страни изготвиха меморандум за стартиране на дейностите по уточняване на техническите и икономически параметри на бъдещата връзка, която се предвижда да бъде двустранна. Работните групи постигнаха съгласие всяка една от страните (българска и турска) да изгради газовата връзка на своята територия.
Ключова стъпка в тази посока е стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени всички техническите аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привлечено европейско финансиране. Предпроектното проучване ще отчита и търговски, и пазарен интерес към интерконектора.
На база на предпроектното проучване и оценката на възможностите, ще бъде изготвен подробен график и срокове за изграждането на ITB.

С реализирането на проекта се изпълняват изискванията на Регламента на ЕС за сигурността на газовите доставки № 994/2010 и едновременно с това се постига до голяма степен диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към/ през България и региона. Именно по тази причина, Европейската комисия оцени междусистемната връзка Турция-България (ITB) като един от проектите от "общ интерес".

Изпълнението на проекта е и в пряка връзка с постигането на необходимите условия за създаване на конкурентен и интегриран газов пазар.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проучване показва интересни проценти за партиите седмица преди из...
След МВР акция хванаха непълнолетни в дискотеки и барове
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа
Избират делегатите за патриаршеския събор
Жълт код за лошо време днес, очакват се градушки
Кой погуби Христо Ботев? Над 140 години споровете продължават, по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).