Спасители: Летовници си грабнаха хавлиите и се прибраха в хотелите при вида на огромните вълни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:29 / 12.08.2022
92699
Седми ден продължава мъртвото вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив.

След Преображение Господне, морето се "обърна“ и опасни подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас. В четвъртък, вълнението на морето бе четири бала, а ден преди това, на отделни ивици достигаше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, в Ахтопол се изви мощна буря, която изпочупи голяма част от тях, пише Труд

От 2- ри август, когато се чества Илинден по старому и поверието гласи, че морето взема жертви, инцидентите валят всеки ден, разказаха морски спасители. Само за един ден на плажовете в Слънчев бряг и Приморско се удавиха молдовец и чехкиня, и двамата туристи, дошли да летуват на нашето море.

В Несебър и Бургас, спасители и хора, плажуващи по ивицата със семействата си, в това число и шампионът по водна топка Огнян Матев, спасиха десетина души от лапите на мъртвото вълнение.

Очевидци описват случките като филм на ужасите. Спасените хора, и спасителите им, излизали от водата плачейки и часове наред не можели да се успокоят.

"Влизането в морето е забранено. Пускаме летовниците най- много до кръста. Морето дърпа страховито навътре. Мъртвото вълнение копае подводни ями и влачи къпещите се. Не изпускаме тези, които влизат в морето и за секунда. Ситуацията е много сериозна. Предупреждаваме туристите да спазват нашите разпоредби“, разказа Петър Русев, старши спасител на Бургаския плаж.

Всички вече чакат морето да утихне. Интересното е, че тази година, то беше спокойно и "мъртвакът“ се появяваше много по- рядко от предишни сезони. Дори на 20- ти юли- Илинден по нов стил, морската шир беше "като тава“- тиха и спокойна, без вълни. От Преображение обаче нещата се промениха. Вълните са толкова големи и страшни, че мнозина летовници, при вида им, си грабнаха хавлиите и се прибраха по хотелите, разказаха очевидци.

За да утихне морето, нужни са две неща- или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото вълнение обикновено трае по 3, 5, 7 дни. Дано в края на тази седмица да изчезне, обясни спасителят Петър Русев.

"Истински кошмар е. Вълните са близо 2. 5 метра, вълнението е 7- 8 бала", обясниха спасителите. Освен мъртвото вълнение има и силен мелтем- вятър, който вдига вълната.

"Морето е "объркано" с пясък и водорасли, дъното въобще не се вижда дори и на плиткото“, разказаха летовници.

Виж коментарите (0)

Още по темата (936):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
21.07.2023 Ето я голямата и кичозна къща на богатата ромска фамилия, обядвала за 650
лева
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
28.10.2022 Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято
17.10.2022 Здравко от "Биг Брадър": Съпругата ми се радва, че не съм богат
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).