Соломон Паси: Религията на нашата коалиция е България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:24 / 30.04.2013
2678
В Пловдив се проведе дискусия, посветена на етническата и религиозна толерантност. Участие взеха д-р Соломон Паси - водач на листата от Коалиция Център Свобода и Достойнство за град Пловдив, евродепутата Станимир Илчев, както и представители на арменската , еврейската и турската общност в града .

Сред разискваните теми бяха етническите и религиозни конфликти на Балканите, Кавказ и света. Станимир Илчев сподели: 

"На албанеца основната му религия е Албания. Страната е хомогенна, защото пред националните интереси всички противоречия се изглаждат. Не бива да смесваме и драматизираме, че другият наш сънародник е от чужда вяра, защото това няма значение. Ако Коалицията успее да изтълкува това, което вече е наше ежедневие - ще има успех. Ние показваме на хората по места, че може да се работи във взаимодействие, а не само на политическата плоскост. Не е добре да се вярва на внушенията, че България е под някаква заплаха. Междуетническите и всички други "между" отношения трябва добре да се познават, изучават, разбират и периодично да се обсъждат, мъдро да се управляват, не администрират. България може да създаде устойчив модел на съжителство, който да бъде привлекателен и за другите около нас. 

Соломон Паси: Коалицията е пример за етническа хомогенност и търпимост. 

Д-р Паси сподели своя опит в разрешаването на международни конфликти, докато е бил председател на ОССЕ през 2004 г.

"За да искаме мир в Кавказ трябва да се борим за членство на Армения и Азербайджан в ЕС и НАТО. Има държави, в които между градовете и щатите в страната има визи или мита. В това отношение ЕС може и трябва да служи като пример на интеграция."

Участниците в дискусията обсъдиха и темата за смесените бракове като начин за изграждането на толерантност между различни етноси и справяне с конфликти.

Станимир Илчев: Друг спекулативен въпрос е майчиният език. Според него трябва да се изучава първо български, а след това майчиния, английския и чужди езици, тъй като децата не са конкурентноспособни на пазара. Г-н Паси сподели своята родствена история, която има допирни точки с мюсюлмани, християни и помаци. Самият Паси е пример за смесване на различни етноси и религии. 

"Етничексият модел в България е спокоен и единствените, които могат да го разрушат са политически сили като Атака и ДПС, които спомагат за извличането на политически дивиденти, но това е във вреда на страната."- сподели Паси.


Виж коментарите (0)

Още по темата (455):
02.05.2023 Плащаме 4400 евро на Местан и ЕСПЧ, защото Изборният кодекс не му дава да агитира на майчин език
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
17.09.2013 Бойко: Станишев е финансирал предизборната си кампания с пари на Пловдивския панаир
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).