Социално слаби пловдивчани притежават фирми с огромни задължения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
11:24 / 02.09.2010
2514
Пловдивчанин, който е с онкологично заболяване в последен стадий, е собственик на 17 фирми с огромни задължения. Общата сума за данъци и осигуровки, които дружествата дължат е 29 556 747 лева. Друг гражданин, който живее в мизерия, вече е собственик на 11 дружества със задължения за 12 369 651 лева. Двамата водят листата на хората, за които в Пловдив се знае, че на тяхно име се прехвърлят фирми, от които собствениците искат да се отърват, заради натрупаните значителни дългове към държавния бюджет.

Двама социално слаби млади бургазлии са станали собственици на фирми със задължения от общо над 10 милиона лева, съобщиха от НАП, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Инспекторите от НАП са констатирали такива случаи в цялата страна. Установени са многократни прехвърляния на търговски предприятия, промени на управителите, прехвърляне на дялове и на имущество.

Във връзка с масовата практика на продажба на фирми с дългове на социално слаби, малоимотни, болни или на хора от малцинствата, НАП от години предлага промени в законодателството, като на лица, които вече са били собственици или управители, или са притежавали дялове от фирми с големи неразплатени задължения да бъде забранено да регистрират нови дружества.

Всички констатирани случаи за прехвърляне на фирми на социално слаби и безимотни граждани вече са предадени на Прокуратурата. Напомняме, че търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и глоба до 5000 лева. Същото наказание се налага и за лицата, които управляват или представляват търговски дружества или кооперация, при същите обстоятелства. До 2 години затвор грозят и собствениците на фирми, за който не са водили бизнеса си с грижата на добри търговци.

Всички, които се съгласяват да станат собственици на фирми с огромни задължения, трябва да имат предвид, че има опасност да загубят правата си да получават социални помощи от държавата и общините.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Повече от 40 минути реанимирали 5-годишното дете
Черно море е застрашено заради проект?
Бизнесмен: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Започна спешна проверка заради смъртта на 5-годишното дете
Въпроси по Кампания 2024: Очакват ли се закъснели плащания, които...
Шофьор слезе от колата и намери смъртта си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).