Шеф в "Миджур" лично рязал мини пред служителите за пример

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:13 / 06.10.2014
2163
Изпълнителният директор на изравнения със земята завод "Миджур" Емил Митков, който е сред жертвите на взрива, лично е хващал да реже мини пред служителите си. Целта е била да им направи демонстрация как за максимално кратко време боеприпасът може да бъде обезвреден, при това без да има никаква опасност за работника. 

Това е станало ясно след първите дни от разследването, научи "Телеграф". Причината за гоненето на норма за изпълнението й била, че предприятието е било заринато догоре с боеприпаси.

Ден преди трагедията били стоварени нови 6 тира с противопехотни мини от Гърция. От цеха искали да ги закарат в складовете си в столичния квартал Сеславци, където да бъдат обезвредени. Това обаче не е било допуснато от служба КОС към столичното Пето районно, защото в договора за утилизация с Гърция изрично е било посочено, че това може да се случва единствено в завода в село Горни Лом. Поради тази причина на работниците се налагало да работят още по-бързо и да покриват нормата от 100 мини.

В бързането бил съкращаван технологичният процес за обезвреждане, смятат разследващите. Те са попаднали и на двама работници на 20 и 22 г., назначени, без да са минали дори елементарно обучение.

В първите дни след трагедията разследващият екип е изградил две хипотези - според едната в мините е имало непознато вещество освен тротила, което е изненадало работниците. Другата версия е, че е изпитван нов метод за по-кратко обезвреждане.

В момента цялата документация на фирмата, която е била в административната сграда, записи от камери и компютри са иззети. Складът на "Видекс" АД в столичния кв. Сеславци е запечатан. Там се карали взривни вещества, извличани при утилизацията в "Миджур".


Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
13.05.2022 Няма виновни за 15-те жертви в завод "Миджур"
14.01.2021 Години след адския взрив, при който загинаха 15 души - оправдателна присъда за обвиняемите
16.11.2014 Почернен баща ще съди държавата заради взрива в Горни Лом
17.10.2014 Търсим чужди експерти за разследването на взрива в Горни Лом
09.10.2014 Цацаров: Няма доказателство за саботаж в завода в Горни Лом
08.10.2014 Правителството дава 150 000 лв. на наследниците на загиналите в Горни Лом
Още новини от Национални новини:
Българи и гърци в общ събор с чевермета
Главчев със сигнал до ДАНС
Вредно ли е готвенето на газ?
Историята на Галина Мирчева в овцевъдството
Безработните младежи - те просто не искат да работят
Ген. Мутафчийски за трудностите на военен лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).