Работодателите вече няма да заверяват ревизионни книги

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:28 / 02.04.2014
2825
Работодателите вече нямат ангажимент да изготвят и заверяват в Инспекцията по труда ревизионни книги за предприятията си, техните поделения, обекти и работни площадки. Мярката, която е част от пакета за намаляване на административната тежест за бизнеса, е в сила от тази седмица след обнародвани в Държавен вестник промени в Кодекса на труда. Трудовите инспектори вече нямат право да изискват документа при проверките си.

Друго облекчение за работодателите е въвеждането на еднократно отчитане на извънредния труд - само до 31 януари на следващата календарна година. Досега те трябваше да го отчитат на полугодие. След промяната първото отчитане на извънреден труд пред съответната дирекция "Инспекция по труда" ще бъде чак през януари 2015 г.

В Кодекса на труда е създаден вече и ред за служебно заличаване на трудови договори, след като се докаже, че те са фиктивни. Промяната се наложи след подадени сигнали в Инспекцията по труда и НАП най-често от хора, на които е отказано обезщетение за безработица, тъй като на тяхно име е регистриран трудов договор без да знаят. 

При проверките е установено, че една част от трудовите договори са регистрирани към фирми фантоми, които не осъществяват дейност. Тогава трудовото правоотношение може да се прекрати със заявление от лицето, чиито лични данни са използвани.

Има обаче и случаи, когато служители на фирми са регистрирали трудови договори без знанието на работодателите. Те обикновено разбират случайно, най-често когато се окажат със задължения към НАП, въпреки че са плащали редовно. В тези случаи работодателят може да поиска от Инспекцията по труда предписание за прекратяване на договора. Не може да се установи със сигурност каква точно е била целта на фиктивните договори. 

Предположенията са, че са използвани за осигуряване на нужния квалифициран персонал за участие в обществени поръчки, за узаконяване от чужденци на престоя им в страната чрез създаване на фирма и наемане на поне 10 местни лица, както и за възможност за теглене на кредити. 

С промените в Кодекса на труда бяха регламентирани и трудовите договори с опция за стажуване. След обнародваните вече в Държавен вестник промени и в съответната наредба, те също подлежат на регистрация в НАП.

Сключените до 30 април договори за стажуване обаче ще се регистрират между 7 и 15 май. След тази регистрирането трябва да бъде в законоустановения тридневен срок.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Голяма промяна за всички имоти в страната
Президентът: България не приема изявления, противоречащи на Догов...
Днес честваме паметта на трима мъченици
Детето, простреляно от сина на Божанков, е в добро състояние. Род...
Такова време ни очаква през следващите дни
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).