Приехме стратегия за учене през целия живот

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:15 / 09.01.2014
2656
Правителството прие новата стратегия за учене през целия живот, разработена в голяма част от държавите - членки на ЕС. Министърът на образованието Анелия Клисарова съобщи, че в момента българите, продължаващи своето обучение след получаване на магистърска степен, са едва 1,5% от населението, докато в развитите европейски страни този процент е между 10 и 18 на сто.

България има недостиг на стругари, заварчици и асансьорни техници, отчете министърът на образованието Анелия Клисарова. Информацията излезе във връзка със стратегията за учене през целия живот, която правителството прие на първото си заседание за годината.

Стратегията е развита в голяма част от ЕС и е насочена към всички етапи на образованието, като цели да намали безработицата.

Целта на страната ни ще бъде програмата за учене през целия живот да обхване 8 на сто от населението.

В развитите европейски страни този процент варира между 10 и 18%, а в някои страни достига и над 30%. "Целта ни до 2020 г. е този процент да достигне до 7-8%."

Финансирането на стратегията ще се осъществява със средства на държавния бюджет и европрограми. За работата на стратегията пък ще бъде формиран Национален съвет.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата
Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите
Автомобил се вряза в мантинелата на автомагистрала "Тракия"
Въвеждат се временни противоепидемични мерки
Важни съвети при гръмотевични бури


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).