Представиха първия проект за внедряване на електронното правосъдие у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:22 / 03.02.2015
1894
Задължително е България да мине през електронно правосъдие. През май ще направим последните тестови процедури, свързани с преноса на данни, а през септември в страната ще заработи Единната деловодно-информационна система. Това заяви председателят на Върховния административен съд Георги Колев на пресконференция днес по повод представяне на проекта: "Създаване на надеждна среда за обмен на данни и комуникация между административните съдилища в България и създаване на единна деловодно-информационна система (ЕДИС) за внедряване в административните съдилища в Република България". Той е на стойност малко над 2.2 млн. лева и се изпълнява по Оперативна програма "Административен капацитет" с финансовата помощ на Европейския социален фонд.

Основната цел на проекта по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №13-33-1/30.09.2013 г е чрез прилагане на съвременни информационни системи и технологии да се повиши ефективността и прозрачността в дейността на административното правораздаване, качеството на предлаганите услуги и достъпа на граждани и бизнес до решенията на органите на съдебната власт. По същество, разработването и внедряването на тази унифицирана, опростена и интегрирана информационна система за електронно деловодство във всички 28 административни съдилища в страната е първата крачка за въвеждане на електронното правосъдие у нас, стана ясно при представянето на ЕДИС.

Разработена и внедрена, ЕДИС изгражда среда за съвместна работа и портал за гражданите и бизнеса. Това означава да се даде възможност за създаване на споделени календари или задачи, които могат да се адресират в цялата система - така се създава обща организационна структура. Има възможност и за споделяне на съобщения в реално време. Системата включва и адресна книга - регистър с контактна информация на всички заети служители и съдии в административни съдилища.

Идеята е да обединим документооборота на всички административни съдилища в единна система с пряк достъп до базата данни на ВАС, подчерта Георги Колев. И добави, че така ще се стандартизират процесите в деловодството на административните съдилища, което ще увеличи прозрачността в дейността им.

По думите на Колев техническата основа за внедряване на електронното правосъдие у нас е налице, остава да се приемат и наличните разпоредби в съответните закони.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Учените регистрираха най-високото изригване на Слънцето
Жена загина при челен удар на две коли
Двойно повече мъже са кандидат-депутати от жените
Откриха котвена мина с 4 рога в нашето море!
Една от най-известните родопски крепости привлича десетки хиляди ...
Пиян турски шофьор се изложи на АМ "Тракия" с 50 евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).