Половината от търсещите работа нямат никаква квалификация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:20 / 16.03.2014
1957
Всеки трети безработен специалист е с диплома за техническа или технологична дисциплина. Това показват данни на Агенцията по заетостта (АЗ) за състоянието на пазара на труда през февруари.

През миналия месец 19,3% от регистрираните в бюрата по труда или 77 566 души имат дипломи за средно специално или висше образование. В групата на образованите безработни след техниците се нареждат икономисти и юристи. Всеки пети с тапия от ВУЗ, търсещ препитание, е завършил икономика или право. 

Заради липсата на реализация на пазара на труда у нас родни икономисти се насочват към Германия, където обаче също не се търсят този вид специалисти. Най-малко от търсещите работа има сред учителите и лекарите. Един от петима регистрирани безработни е завършил гимназия или е учил до 8-и клас. 

Половината от търсещите работа обаче нямат никаква квалификация и 76% от заявените работни места в бюрата по труда са били именно за хора без квалификация. За 9463 от заявените свободни позиции не се е изисквало специално образование.

Едва 13% от подадените заявки за търсене на персонал в бюрата по труда са за специалисти. Най-много са местата в областта на услугите и транспорта, следват тези в сферата на техниката и технологиите, образованието, икономиката, правото и здравеопазването. 

"Трайно най-търсени продължават да са работниците в шивашкия бранш - близо 1270 свободни места бяха обявени миналия месец. Голям беше интересът към продавачите в магазини и посредниците в търговията. Имахме 850 свободни места", обясниха от АЗ.

През последния месец все повече работодатели са поискали да наемат работници в селското стопанство, готвачи и сервитьори. Това са и позициите, за които през следващите месеци ще има най-голямо търсене. "Нормално е в тази част на годината да започва да нараства търсенето на кадри в сферата на услугите, туризма и сезонната заетост", обясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Преди седмица той заяви, че този месец в бюрата по труда ще бъдат разкрити нови 6000 работни места.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Добра новина за заплатите на българите
Познайте какво е zaza на тази табела на морето
Кампания 2024: Общият бюджет за преходната национална помощ е над...
Калин Стоянов е първият, който се сдоби с нова лична карта
Потвърдиха случай на маймунска шарка у нас
Верига бензиностанции у нас сменя изцяло облика си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).