Пловдивски спец издаде тайната как да разберем вреден ли е маргаринът

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
11:03 / 11.03.2014
22243
Кифлите от магазина, вафлите, сухите пасти и всички останали дълготрайни сладки и соленки от магазина могат да доведат до инфаркт и инсулт. Причината е, че трансмазнините, с които те са приготвени, увеличават нивата на лошия холестерол, затлачват кръвоносните съдове с плаки, те започват да се пукат, а при запушването им може да се стигне до удар в мозъка или остри сърдечни пристъпи. Това стана ясно по време на дискусия за вредата от тези съставки, която се проведе в София вчера.

Трансмастните киселини, както е по-правилно да се наричат трансмазнините, удрят най-вече сърдечносъдовата система, тъй като променят липидния профил. Това обясни доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и началник-отдел "Хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи.

"За разлика от трапезния маргарин, не се знае какво точно има в съставките на промишления, с който се приготвят пакетираните сладкиши, сладките и почти всички тестени и сладки изделия", обясни доц. Пантелей Денев, заместник-ректор по научната част на Университета по хранителновкусова промишленост в Пловдив. 

Новите технологии, по които се приготвя трапезният маргарин, не позволяват използването на частичното хидрогениране, чрез което се постига мекотата на палмовото масло, за да може то да се маже върху филията, поясни доц. Денев. 

По думите му обаче няма гаранция как точно се приготвят маргарините за производителите на сладкиши. В много европейски страни е нормирано съдържанието на 2 грама подобни мазнини на всеки 100 грама от хранителен продукт.

Този тип вредни мазнини не бива да превишава повече от 1% от общия дневен хранителен прием, уточниха специалисти по хранене.

Доц. Пантелей Денев разкри как потребителят може да се ориентира, че в трапезния вариант на маргарина няма вредни съставки.

Ако върху кутията е обозначено наличието на омега 3 и 6, то те със сигурност не съдържат частично хидрогенирани мазнини, тоест не само не влияят зле на холестерола, а дори имат положителен ефект. 

"Това са така наречените меки маргарини, които се препоръчват от много международни здравни организации като по-добър и здравословен заместител на маслото", поясни доц. Пантелей Денев.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Калин Стоянов: Обвиняват собственика на оръжието, с което детето ...
Експерт: Много пациенти купуват от "магазините за левче" дрехи от...
Калин Стоянов: Тол камерите ще снимат за скорост
Спипаха голямо количество контрабанден тютюн
Социалният министър потвърди за увеличението на пенсиите
БНБ и банковият сектор са в определена степен част от еврозоната,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).