Плевнелиев посочи единствения шанс

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
19:08 / 08.01.2023
3095
Единственият шанс е да има правителство с мандат на "Демократична България", поради простата причина, че България трябва да се ускори към еврозоната. Той обаче не се ангажира с името на премиер, каза в ефира на NOVA Росен Плевнелиев, президент на България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017.

По думите му президентът Румен Радев трябва да даде третият мандат на "Демократична Бългалия", а с подкрепата на ГЕРБ и ПП може да се създаде някаква конструкция. 

Плевнелиев каза, че е било очаквано вторият мандат да се провали.

"Щом първият "отиде в дерето", беше очаквано и вторият да отиде. Да се надяваме, че третият ще сработи. Трябва да сработи", заяви Росен Плевнелиев.

"Над всички нас е националният стратегически приоритет за европейското и демократично развитие на България, което има чисто и ясно измерение за 2023 г. То е членство в Шенген и Еврозоната. Ако се провалим сега, няма да го има. А това означава да има правителство. Единственият шанс е да има правителство с мандат на ДБ. Ако президентът Румен Радев гледа личния си интерес, може да го даде на БСП или БВ. Ако е държавник, трябва да го даде на ДБ. А те трябва да бъдат на висотата на очакванията, включително и Христо Иванов. Дойде и неговият момент", каза Плевнелиев.

Ако самият той беше президент сега, би дал третия мандат именно на ДБ.

"България трябва да се ускори към Еврозоната и Шенген. С подкрепата на ПП и ГЕРБ, които имат много какво да споделят с ДБ, може да се получи конструкция, която да направи именно това", каза Плевнелиев, но не посочи име за премиер.

"Ако третият мандат отиде в БСП, приключваме с еврозоната. А "Български възход" са много малки и Радев няма да ми даде мандат", обясни още Плевнелиев. 

Пожелавам си през 2023 г. да се откажем от популизма, каза Плевнелиев. Крачка назад означава край на битките и да стъпи на думичката "Диалог". Той не смята, че и "Възраждане" може да се включи в т.нар. обществен договор, който според него трябва да се нарича коалиционен договор.

Виж коментарите (2)

Още по темата (876):
06.06.2023 Кирил Петков: Връщаме силата на парламентарната република
06.06.2023 Мария Габриел: Доказахме, че с диалог и разум можем да постигнем резултати
06.06.2023 Напрежение пред сградата на парламента
05.06.2023 Проф. Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред
01.06.2023 Десислава Атанасова след боя в НС: Това управление на държава ли е?
30.05.2023 Политолог: Последните събития ще мобилизират електората за радикална
промяна
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).