Пациенти масово излизат в отпуск, не могат да си вземат болнични

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:42 / 08.01.2015
2297
Пациенти масово излизат в отпуск, защото не могат да си вземат болнични. В различни райони на страната има проблем с електронната система за издаване на болнични листове, която заработи у нас от 1 януари.

Пациенти и лекари алармират, че системата е въведена без гратисен период, в който да важат старите хартиени бланки. Повечето джипита все още не са инсталирали необходимата компютърна програма. Те съветват хората да си вземат няколко дни отпуск, докато намерят програмисти, които да отстранят проблема. След това, за да им се реваншират, щели да им издадат болничен лист, за да отидат на почивка. По този повод от НОИ заявиха, че лекарите имат възможност да подават болничните не само онлайн, но и на електронен носител в регионалните структури на института.

Е-болничният лист влезе в експлоатация от началото на 2015 година, но реалното му приложение стартира с първите работни дни. Според новите правила лекарите, зъболекарите и лечебните заведения ще подават онлайн информация до НОИ за издадените болнични. На пациентите ще се дава хартиено копие, но то ще служи като извинителна бележка пред работодателя. Прогнозите са, че новата процедура ще съкрати времето за изплащане на обезщетенията за болнични.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).