Нов компютърен вирус краде пароли и лични данни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:32 / 14.11.2017
12504
Нова хакерска атака е засечена у нас. Множество потребители са получили мейл, в който има вирус. Кибератаката е започнала вчера, съобщават от МВР. На 13 ноември в сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма Кредисимо.

В хода на извършената проверка е установено, че към спам съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други. Така заразения компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки - разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към самата фирма Кредисимо и тяхната база данни, като компанията не стои зад разпращането на тези съобщенията. Хакерите използват неправомерно името на дружеството, за да заблудят получателите.

В първите часове на спам кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но след предприети действия от ГДБОП-МВР е значително увеличено количеството им.

Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма Кредисимо и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, с цел установяване източника на кибер атаката, предприемане на действия по нейното неутрализиране и уведомяване на обществеността за възникната опасност.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).