Най-чаканият дебат: Радев и Герджиков в директен сблъсък

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
20:16 / 18.11.2021
4128
Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се изправят един срещу друг в  предизборен дебат преди балотажа в неделя.

Двамата ще сблъскат мнения по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция.  

"Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Това е най-спешното за България ", заяви проф. Герджиков в самото начало на дебата, излъчван директно по Българската национална телевизия.

"Ние трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да е премерена. Партиите на промяната трябва да имат инициатива. Не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да се излезе от кризата", заяви Румен Радев.

Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерено. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата, заяви Радев.

Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет, заяви Герджиков.

Радев коментира, че трябва да се започне с групи по основни секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени конкретни имена. В началото е имало съпротива към диалога след изборите за 45-ото и 46-ото НС. Трябва да се търси компромисът, призова Радев.

Президентът не е архитект на коалиции, президентът създава условия този дебат да протече по най-добрия начин, допълни той.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите преговарящи партии е да намерят общите неща, а не да търсят разделителните линии. Предишните два опита не са били изчерпани. Работата на президента е да намери общите неща в партиите, ако те търсят разделение, обърна се той към Радев.

Румен Радев каза, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет и те са били много добри министри, като са разкрили редица порочни схеми на предишното правителство. Обясни, че е тяхно право да застанат начело на политически проект. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред, допълни той.

За промените в Конституцията

 

"Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото.  Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути", коментира проф. Герджиков.

Радев отвърна, че неговият проект за Конституция е изготвен от голям екип от граждани и експерти.

"Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес и съдебната реформа", заяви президентът. И подчерта, че няма да си позволи да внесе проекта си за промени в основния закон на държавата в "неустойчив парламент".

За Прокуратурата

"Проблемът там е и системен, и личностен. Неслучайно, по време на протестите, хората искаха оставката на Гешев. Става въпрос за състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. Основният проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва", заяви Радев.

"Този път съм съгласен с казаното от г-н Радев. На прав път сте, ако всичко, което казвате, е така. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор и да го контролираме", коментира от своя страна Герджиков.

За отношенията между България и Република Северна Македония 

"Нужен е друг подход от страна на РСМ. Единственото, което иска България, е да се спазва Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Изградили сме линията до границата, но след нея няма нищо. Има системен проблем от отсрещната страна. Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа и нейната цел не е да ровим в историята. Целта е да не се допуска в учебниците в РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите", коментира Герджиков. 

Според Радев България не трябва да казва "да" на членството на западната ни съседка в Европейския съюз преди "да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, да се спре системната дебългаризация, да спре унищожаването на българското културно-историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата в учебниците и медиите".

И двамата кандидати за "Дондуков 2" се обединиха около мнението, че референдум по българо-македонския въпрос не трябва да се провежда.

"Тези решения вече се взеха. Служебното правителство ги изпълнява. От днес данните от агенция Ройтерс показват, че България е на първите места по спад на броя на заразените. Забравихте ли, че децата цяла година бяха затворени? Сега те се върнаха в клас. Това е най-важното", категоричен бе Радев.

"Не съм съгласен с тази розова картина. Достатъчно е да видим болниците, за да го разберем. Трябва да стимулираме лекарите. Защо изведнъж въведохме този зелен сертификат? Въвеждането му беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират. Не обичам нищо, направено по принуда. Принудата е заплашителна в нашето общество. Лекарите искат материали, искат лекарства, искат да получат парите си. Излезте на улицата и питайте гражданите справяме ли се със здравната криза и ще видите какво ще ви кажат", отвърна Герджиков.

Инфлацията и цената на живота

"Не трябва да спекулираме с инфлацията. Тя се вихри навсякъде по света. И в САЩ, и във всички европейски страни има рекордна инфлация. България не е изключение. Инфлацията е породена от повишените цени на горивата", коментира Радев.

"Още през лятото можеше да направим някои неща. Ако не бяхме забавили Плана за възстановяване и устойчивост, можеше да получим средства за бизнеса. Освен това, ако бяхме поискали по-рано нотификация, можеше да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Българският бизнес загива", заяви Герджиков.

Виж коментарите (21)

Още по темата (331):
22.01.2022 Иво Христов: Радев помете остарелите разбирания
22.01.2022 Плевнелиев: Сега Радев може да направи каквото поиска с държавата
22.01.2022 Президентът: В идните години ще бдя, чакат ни още изпитания!
22.01.2022 Радев и Йотова встъпват в длъжност за втори мандат
19.01.2022 Вицепрезидентът Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост
19.01.2022 Държавният глава: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).