Министър Младенов осведоми Израел за напредъка на разследването на атентата в Бургас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:16 / 18.01.2013
2734
Министърът на външните работи на България Николай Младенов направи изненадващо посещение в Израел, за да даде информация за напредъка относно разследването на атентата в Бургас. Това съобщава Ройтерс. За атентата от 18 юли, при който загинаха петима израелски туристи и един българин, Израел обвинява ливанската групировка "Хизбула" и Иран, припомня още агенцията.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е в Дъблин, където се срещна с министри от Европейския съюз, и също е осведомил партньорите на България от Общността за последните развития около атентата.

Иран отрича да е замесен в бомбеното нападение от лятото на летище Сарафово. Досега от "Хизбула" не са отговорили публично на обвиненията, че са участвали в извършването на атентата, пише Ройтерс. Свързването на "Хизбула" с терористичната атака в България може да доведе до обявяването й за терористична организация от ЕС, както е в САЩ, коментира още материалът.

От българското министерство на външните работи потвърдиха, че Николай Младенов се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес по повод атентата, но не дават повече подробности. "Да, имало е такива срещи. Резултатите от разследването ще бъдат огласени, когато то приключи и България разполага с достатъчно доказателства за извършителите му", коментират от МВнР пред Ройтерс.

Същевременно израелски представители също отказват коментар, като заявяват, че разговорите с българския министър на външните работи "засягат деликатни въпроси на сигурността".

Резултатите от разследването могат да бъдат огласени официално още следващия месец, твърдят неназовани български политици. Това най-вероятно ще се случи след събирането на Съвета по национална сигурност на 5 февруари.

Многотиражният израелски вестник "Йедиот Ахронот" твърди, че Младенов е предал копие от доклада на следствието на домакините си по време на "специална визита" в Йерусалим.

"Атака срещу Израел е като атака срещу България и нашето приятелство с вас е категорично и силно", заявил Младенов, цитиран от сайта israelnationalnews.com.


Виж коментарите (0)

Още по темата (170):
18.07.2023 Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от "Сарафово"
21.09.2020 Очаква се финалът на делото за атентата на летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).