Кандидат-депутатските листи на "Движение България на гражданите": 2/3 нови лица, 30% жени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:06 / 12.03.2013
3591
"Две трети от кандидатите за депутати в листите на "Движение България на гражданите" за 42-то Народно събрание ще бъдат нови лица, които досега не са участвали в парламентарни избори. Една трета от всички кандидати ще бъдат жени". Това обявиха на пресконференция председателят на движението Меглена Кунева и организационния секретар Калин Томов. Те представиха критериите, по които ще бъдат съставени листите на партията за предстоящите на 12 май избори.

"Всеки може да бъде издигнат за кандидат, стига да отговаря на следните условия: да няма принадлежност към Държавна сигурност и Българската народна партия, да приема устава, ценностите и предизборната платформа на движението, да има добро име в обществото, да е доказал качества за работа в екип и са има принос за публичния образ или организационното укрепване на "Движение България на гражданите", посочи Томов. 

Той коментира, че в листите ще се набляга на новите лица, защото именно с тази идея е била основана партията - да се освежи българският политически живот. Според него гражданските квоти не вършат работа, както са доказали подобни формирования около бившия президент Георги Първанов. Той беше категоричен обаче, че не могат да се изключат и хора с доказан опит и авторитет. 

По думите на Кунева комбинирането на нови лица и опитни политици е силен мотив за младите хора да се включат в политиката, а опитните политици да подготвят ново поколение лидери. Меглена Кунева посочи, че "всеки приличен и работлив човек, който се ангажира с ценностите на "България на гражданите", има политическо бъдеще в движението".

Кунева обяви и състава на предизборния щаб на партията. Тя посочи, че за първа кампания е нормално лидерът на движението да е председател на щаба. В него влизат и тримата й заместници - Калин Томов, Йонко Грозев и Людмила Елкова, а останалите членове са Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски, Сергей Петков, Нено Димов и Христо Ангеличин. Говорител на щаба е Прошко Прошков.

Лидерът на "Движение България на гражданите" коментира и представените в неделя 31 стъпки, които ще променят живота на българите. Тя посочи, че те представляват резюме на предизборната платформа на движението, която има три стълба - за усъвършенстване на държавата, за икономически растеж и за дългосрочната перспектива на България. 

"31-те мерки са тези, които имат най-голямо значение за най-голям брой хора и чието изпълнение може да се проследи от гражданите. Това, че не са засегнати теми като туризма или проблемите на хората с увреждания не означава, че ги няма в голямата управленска програма на движението. Напротив, в програмата тези и другите важни сектори са разработени задълбочено", посочи Кунева. 

На въпрос ще предлага ли движението леви мерки, Меглена Кунева коментира, че всичко, което прави нацията здрава, образована и богата, по същество са десни политики. Тя подчерта, че 45% от децата в България не си дояждат или родителите им не могат да им купят дрехи, лекарства, учебници и добави "не може да се притесняваме колко е зле демографията и да нямаме политика за детските градини".

По думите на Калин Томов, отиващото си днес управление е направило всичко възможно да профанизира дясното. Социалното не е равнозначно на ляво, каза той и добави, че всяка една от тези 31 мерки е изпълнима, а в разработването им са участвали над 100 изявени и признати експерти.


Виж коментарите (2)

Още по темата (455):
02.05.2023 Плащаме 4400 евро на Местан и ЕСПЧ, защото Изборният кодекс не му дава да агитира на майчин език
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
17.09.2013 Бойко: Станишев е финансирал предизборната си кампания с пари на Пловдивския панаир
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).