КЗК спря обществената поръчка за бившите линии на Батаклиев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:28 / 08.05.2014
18731
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на кмета на община Пловдив, с което е открита процедура по за възлагане на обществена поръчка с предмет "Възлагане на интегрирана обществена услуга за пътнически превоз по част от линиите от общинската транспортна схема на община Пловдив", по две обособени позиции, както следва: Обособена позиция № 1 "Възлагане на интегрирана обществена услуга за пътнически превоз по градски автобусни линии с № 9, 11, 25 и 36 от Общинската транспортна схема на Община Пловдив" (ОП 1); Обособена позиция № 2 "Възлагане на интегрирана обществена услуга за пътнически превоз по градски автобусни линии с № 17, 21, 26 и 113 от Общинската транспортна схема на Община Пловдив" (ОП 2)" и Решение № 14РОП10 (5)/ 21.02.2014 г. на кмета на община Пловдив, издадено на основание чл. 27а, ал. 3 от ЗОП.

На първо място проучването показа, че в утвърдената от възложителя методика за оценка на офертите липсва показател "Цена". Законодателят не е предвидил възможност оценка на офертите да се извършва единствено по технически показател, какъвто е настоящия случай, поради което КЗК приема, че условието, касаещо изготвянето на ценовото предложение и утвърдения във връзка с него показател "Цена" от методиката за оценка са незаконосъобразно заложени.

Също така КЗК установи, че възложителят незаконосъобразно е определил предварително цените на участниците за билет и карти за превоз на пътници, които следва да се попълнят в ценовите предложения на кандидатите. По този начин всички участници биха получили еднакви оценки по този показател, което не позволява обективна оценка с оглед избрания критерий "икономически най-изгодна оферта". В този смисъл самата методика в частта по показател "Цена" се явява незаконосъобразна.

КЗК счита за незаконосъобразно и дискриминационно изискването, според което не се допускат до участие автобуси, с които даден участник е определен за изпълнител и извършва общински превози съгласно заповед на кмета от 2010 г. Ако целта на възложителя е била да бъде създадена сигурност за това, че транспортните средства ще бъдат свободни за изпълнението на поръчката и няма да се използват за осъществяване на превоз по други линии, то условието е следвало да обхване всички автобуси, които извършват превози по други линии въз основа на действащи договори, а не само тези, които извършват общински превози на основание заповедта от 2010 г.

Във връзка с горното, КЗК счита за незаконосъобразно и дискриминационно условието, съгласно което, ако даден участник предвижда участието на подизпълнител/и при изпълнението на поръчката, може да оферира автобуси, ангажирани по други договори за превоз, сключени на основание заповедта от 2010 г. на кмета на Община Пловдив, с оглед доказване на съответствието му с критериите за подбор, но не и за изпълнение на обществената поръчка при евентуалното му избиране за изпълнител.

Следващото незаконосъобразно условие в документацията за участие според КЗК е изискването за отстояние на гаражната база и експлоатационния център на 22 км. от строителните граници на община Пловдив. Условието препятства участието на лица, разполагащи с опит, кадрова и техническа обезпеченост за изпълнение на предмета на поръчката, които са в състояние да предложат необходимата организационно-транспортна схема, но с база на различно отстояние от града. КЗК счита, че въвеждането на такова техническо изискване е неоправдано, тъй като липсва специфична технология за изпълнение на поръчката, която да налага ресурса на изпълнителя да е на определено отстояние от мястото на изпълнение. Посоченото изискване не гарантира навременно изпълнение, а създава препятствие за участие в процедурата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (244):
08.12.2022 Общината окончателно се раздели с "Градски транспорт - Пловдив" АД
05.12.2022 Петролен бос купува общинския дял в "Градски транспорт" на Батаклиев
04.03.2022 Защо Пловдив няма тролеи?
13.01.2022 Акциите на община Пловдив в "Градски транспорт" АД отиват при Георги
Самуилов
06.01.2022 Георги Самуилов е пожелал да купи акциите на община Пловдив в "Градски транспорт" АД
01.11.2018 "Градски транспорт" на Ангел Батаклиев има нов синдик
Още новини от Национални новини:
Родопите – планината призната с най-лечебния въздух
Трафикът по границите на страната
Няколко инцидента на магистрала "Тракия"
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Българи и гърци в общ събор с чевермета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).