КЗК обвини трите ЕРП-та в злоупотреба с господстващо положение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:26 / 19.03.2015
1468
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ обвини трите енергоразпределителни дружества в злоупотреба с господстващо положение. Според Комисията ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про" налагат необосновано високи цени на достъп до разпределителната мрежа за ниско напрежение. Така според регулатора се пречи на конкуренцията и се засягат интересите на потребителите. От комисията уточняват, че мрежата е собственост на ЕРП-тата, но отдаването ѝ под наем се извършва на несъобразена цена.

През май 2014 година КЗК предяви същите твърдения по отношение на трите дружества, но тогава върна преписката за допълнително проучване с цел по-голяма пълнота на данните. И към настоящия момент Комисията потвърждава изводите си на базата на допълнителните експертизи.

"КЗК стига до извода, че наемната цена е определена без да бъдат отчетени, анализирани и съобразени факторите, които обективно влияят на нейния размер", се казва в съобщението, публикувано на страницата на комисията.

"Видно от представените обосновки на цената ЕРП отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната ЕР мрежа. Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти", пишат експертите.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Страните в производството имат право да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).