Историци на бунт срещу скандален учебник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
09:36 / 03.09.2014
3435
Инициативен комитет от всепризнати научни авторитети в областта на историята се обяви за премахването на скандалния учебник за трети клас по "Човекът и обществото". Това съобщи директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, чийто анализ на съдържанието на учебника взриви социалните мрежи. 

Странното издание учи децата, че българите живели щастливо и сговорно с поробителя по време на турското робство. Имали неограничени права, дори и да изповядват свободно православната религия.

"Обадих се на акад. Георги Марков, на Петко Колев от фондация "Тангра ТанНакРа", на проф. Христо Матанов, на проф. Божидар Димитров, на проф. Пламен Павлов, на доц. Николай Проданов, свързах се и с неправителствени организации - например в инициативния комитет участва Николай Дренчев от националната мрежа на родителите. 

В понеделник ще дадем пресконференция, ще има и протест пред сградата на Министерството на образованието, където ще предоставим подписано искане от всички членове на ИК, както и от родители, този учебник да бъде премахнат. 

В инициативния комитет са около 20-30 човека и държа да подчертая - няма председател. Всички сме обединени от идеята, че никой няма право да се гаври с българската история и да я преиначава", каза Костадинов и допълни, че инициативният комитет ще настоява за създаване на специална комисия, която да прегледа всички учебници по история.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (16)
Още новини от Национални новини:
Задържаха хиляди контрабандни играчки
Ускоряват проекта за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"
Времето в следващите дни
Полякиня: България е мръсна страна. Има голям потенциал, но не пр...
Затлъстели мъжи и жени вече ще могат да стават полицаи
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).