Енергодружествата не спазили препоръки на КЗП

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:59 / 09.09.2013
2919
Комисията за защита на потребителите (КЗП) одобрява решението на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Електро България" да промени практиката си да прекъсва електрозахранването на клиенти, които оспорват размера на сметката си и отказват да я платят, докато проверката по жалбата не приключи. По такъв начин компанията се съобразява с направените от КЗП препоръки за отстраняване на неравноправна клаузата в Общите условия на договорите си, която гласеше, че възражения срещу фактурата не освобождават потребителя от задължението му да заплати сумата по нея в срок.

Същата клауза обаче все още е налична в Общите условия на договорите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Въпреки направените препоръки от страна на КЗП за отстраняването й, тя все още фигурира там, както и в Общите условия на електроразпределителните дружества "ЕВН България Електроснабдяване" АД, ЕВН "България Електроразпределение" АД и "Енерго-Про Продажби" АД. Срещу цитираните дружества са заведени колективни искове с настояване съдът да прогласи клаузите за недействителни.

Експертите на КЗП са разгледали в началото на годината и Общите условия на договорите на топлофикационните дружества. Тази клауза е присъствала при всяко от тях, с изключение на едно. По-голямата част от топлофикациите са се съобразили с направените препоръки. Само три са отказали да ги променят и срещу тях също са заведени колективни искове.

Анализирани са също и Общите условия на договорите на трите мобилни оператора, като въпросната клауза е присъствала при всеки от тях, но те са я отстранили доброволно след направените от КЗП препоръки.

Експертите на КЗП са установили още, че тази клауза е налична и в Общите условия на договорите на всички ВиК дружества. Изготвени са препоръки към всяко едно от тях за коригирането й, като срокът за това все още тече.

Комисията за защита на потребителите апелира към дружествата, които не са се съобразили с направените препоръки, да ги вземат под внимание при изготвяне на новите Общи условия към договорите си с клиенти.


Виж коментарите (3)

Още по темата (235):
28.07.2022 Компенсациите за бизнеса за скъпия ток продължават
28.04.2020 След публикация в Plovdiv24.bg: Помогнаха на възрастната пловдивчанка
25.04.2020 Безпомощна жена от Пловдив шокирана от новата си сметка за ток
01.07.2016 Ето ги новите цени на тока и топлата вода за клиентите на EVN
01.07.2016 По-скъп ток за пловдивчани от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).