Данъкът върху лихвите донесе 8 милиона лева в хазната през януари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:43 / 24.03.2013
2340
За януари събираемостта от налога, известен като "Данък лихва", който събира 10% от начислените лихви по влоговете, е била над 8 млн. лв, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Данните на Българската народна банка показаха, че в края на годината има намаление на срочните депозити, обложени с десятъка, за сметка на увеличение при спестовните влогове, които останаха свободни.

Според икономисти обаче, няма да има голямо разминаване между планираните постъпления от данъка и това, което реално ще се отчете в края на годината.

Хората - особено тези с по-ниските депозити, държат бели пари за черни дни, смятат експерти. Това им е функцията, и те не биха рискували да ги превърнат в някакъв друг актив, т.е. да ги извадят и да търсят някакъв изход от този данък, просто защото парите им трябват в тази форма. Те искат да бъдат там, в банката.

Очакваните приходи от данъка, които обяви вече бившият финансов министър Симеон Дянков, са около 120 млн. лв. Ако постъпленията вървят с темповете от януари, в хазната ще постъпят около 96 милиона лева.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Джигит лети по магистрала "Тракия" с над 220 км/ч
Скачат цените на жилищата
Работник от черешова градина: Бера и рева
Експерт: Ако спрете да пушите на 40 г., ще добавите 9 г. към живо...
Удрят ни мощни магнитни бури през юни, ето точните дати
Празник е днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).