Цацаров поиска имунитета на Сергей Станишев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
17:10 / 25.10.2013
3810
Главният прокурор на Република България внесе в 42-то Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

Досъдебното производство срещу Сергей Станишев е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г., в гр. София, е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление - престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 НК. 

От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС. 

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Станишев.

Сергей Станишев е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това, досъдебното производство към момента е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК.

Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Това е най-големият великденски подарък за всич...
Радев с остра позиция за създаването на частна детска болница
Успокоиха ни за цените на агнешкото, яйцата и козунаците за Велик...
Йотова от Първомай с първи коментар за промените в закона за хаза...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).