Броят на българите без здравни осигуровки ще нараства

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:48 / 24.10.2009
10514
Над 1 милион българи у нас нямат здравни осигуровки. Има голяма вероятност броят им да се увеличи, твърди заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Има опасност да намалеят постъпленията в резултат на това, че много икономически субекти не генерират такъв доход, смята заместник-министърът.

Всяка година здравноосигурителният модел регистрира дефицит в приходната част. Нормално е да вземем по-сериозни мерки, свързани с преодоляване на този дефицит., добавя той.

Мерките са заложени в новия законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, който НС предстои да гласува на второ четене идната седмица. Едно от предложенията е да се дължат 36 наказателни здравни вноски за възстановяване на осигурителни права.

Разширяваме кръга на лицата, които дължат здравни вноски, работодатели. Другото, което правим, е да даваме възможност на Националната агенция по приходите да сравнява какви постъпления идват, обясни цаместник-министърът.

За тази цел самоосигуряващите се лица са длъжни всеки месец да подават декларация в НАП, а агенцията, от своя страна, ще изготвя писмен доклад. По този начин ще се установява дали има дефицит в приходната част.

От министерството се надяват с измененията в закона, да се сложи край на порочната практика неосигурени лица да ползват медицински услуги за сметка на редовните платци, както и да се спрат злоупотреби от страна на некоректни работодатели.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).