Близки на загинал във "Вероника" ще си търстят правата в ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:59 / 12.04.2015
2520
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин изрази остро възмущение по повод зачестилите през последните дни трудови злополуки, при които загинаха и пострадаха няколко души, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

В същото време днес беше погребан един от загиналите при нещастния инцидент в "Слънчев ден". На погребението му нямаше официални лица, предаде кореспондентът на БГНЕС от Варна. Близките на загиналия Румен заявиха, че не са получили никаква от властите. Те се заканиха да потърсят правата си и дори да съдят страната ни в европейските съдилища. По повод на трагичния инцидент в комплекса "Слънчев ден", Ивайло Калфин заяви, че институциите ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудов договор, особено когато нерегламентираният труд води до тежки увреждания и смърт.

"Вече проведох разговор с министър Христо Иванов и се разбрахме да възложим на експертите законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор.", посочи Калфин. Той изрази надежда, че прокуратурата ще разследва бързо ролята на различните институции и лица, които имат отношение към трагичния инцидент. В момента НК предвижда когато някой изложи на опасност живота или здравето на трудещите се, се наказва с до 3 години затвор или с пробация, както и с обществено порицание.
Вицепремиерът също така заявява: "Ще инструктирам Главна инспекция по труда да засили контрола върху спазване на правилата за безопасност на труда. Не е допустимо работодателите и работещите да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот". Специално внимание ще се обърне и на "консервирането" на строителни обекти преди активния туристически сезон, се посочва още в прессъобщението на МТСП, изпратено до медиите.


Виж коментарите (1)

Още по темата (28):
23.06.2023 Окончателни присъди за смъртта на четирима при срутването на хотела на Георги Гергов
15.02.2021 Съобщиха интересни подробности около сагата с рухналия хотел "Вероника"
11.02.2021 Съдебната сага с рухналия хотел Вероника продължава утре
22.10.2020 Делото за рухналия хотел "Вероника“ - отново пред Варненския апелативен съд
27.09.2019 Осъдиха още четирима за падналия хотел на Гергов край морето
04.10.2018 Само една ефективна присъда за срутването на хотел на Гергов на морето
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).