Бензиностанции продават некачествен дизел, замръзва при минус 13 градуса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
15:08 / 02.01.2014
4015
По бензиностанции се продава некачествено дизелово гориво. В много случаи то е с вода и ръжда. Това установи проверка на репортера на Нова телевизия Вероника Димитрова.

Тя купи дизелово гориво от седем български бензиностанции. Шест от тях са на водещи вериги. Бутилките с горивната течност бяха поставени във фризер за около час. Макар, че температурата бе едва минус 13 градуса по Целзий, в едната от бутилките се появиха ледени късчета.

Приема се за нормално да започнат изменения в гъстотата и качеството на дизеловото гориво при минус 20 градуса, уточниха специалисти.

Промяната на цвета и кристализацията се дължи на наличие на парафини и неустановени примеси в нафтата, заяви инж. Радослав Киров, който е управител на сервиз. Той предупреди, че последствията от некачественото гориво са страшни. Случвало се е горивната система на нови автомобили да бъде повредена и да се стигне до скъпи ремонти, добави експертът.

"Заради замръзналите водни примеси, се увреждат горивните филтри. Обикновено вместо да пожълтяват, те почерняват в резултат на наличието на твърди примеси. Твърдите частици пък износват буталата и цилиндрите", подчерта инж. Киров.
При експеримента се установи, че освен вода, в бутилките пълни с дизелово гориво, се утаяват и частици, които приличат на ръжда.

Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, оспори резултатите от експеримента с мотива, че бутилките са от минерална вода. Вероника Димитрова обаче увери, че те са били старателно изсушени преди да бъдат напълнени с дизел. Накрая експертът все пак призна, че наличието на вода в горивото не е приемливо, но заяви, че подобни случаи са намалели в последните години.
От кои бензиностанции е взето некачественото гориво и какъв е неговият произход, не стана ясно.


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).