90 на сто от българите имали нужда от психотерапевт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
12:37 / 02.04.2013
2195
Близо 90 на сто от българите имат нужда и желание да посещават психотерапевт, но не могат да си го позволят, защото нямат пари. Това обясни вчера председателят на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров. Причината е, че здравната каса не сключва договори с тези специалисти и затова хората трябва да плащат от джоба си.

Той определи като добра, но много закъсняла и недостатъчна стъпка разпореждането на Министерството на здравеопазването чрез районните здравни инспекции да започнат безплатни консултации в цялата страна с психиатри и психолози срещу зачестилите самоубийства. По думите на д-р Димитров една голяма рискова група в страната са хората с лоши кредити.

Специалистът поясни, че в почти всички европейски страни професията на психолога и психотерапевта са ясно регламентирани законово, като в голяма част от държавите членки на ЕС достъпът до психична помощ е част от услугите, които ползват здравноосигурените лица. Това най-често са комплекс от психо-социални услуги.

Мерките срещу самоубийствата са много закъснели и без трайни решения, подчерта д-р Пламен Димитров.

Психолози представиха в Бургас резултати от работата с жертви на домашно насилие. Форумът "Отворени врати на психологическите практики" се проведе в Културен център "Морско казино". Организатори на събитието са Дружеството на психолозите в Република България и община Бургас. Целта е да се представи дейността на психолозите в Бургас, да се популяризира научната и практическата психология, както и да се утвърдят добри модели на психологически услуги и практики.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Иво Сиромахов: След яденето, пиенето, почивните дни и кючека бълг...
Проби за алкохол и наркотици по неотложност при смърт на пътя пре...
Проф. Попов: 80% от невропсихичните заболявания при децата са от ...
Отговори на "малката матура" по БЕЛ
Борисов: Ако ми дадете мандата, ще довършим АМ "Хемус"!
Не девойка, а икона! България възхитена от тази абитуриентка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).