7 годишни брутни заплати за близките на загиналите в Горни Лом

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:16 / 07.10.2014
2566
Всички работници от взривилия се завод "Миджур" край Горни Лом са били застраховани със задължителната за тази високорискова дейност застраховка "Трудова злополука".

Тя е за сметка на работодателя, а наследниците на починалите получават 7 годишни брутни заплати обезщетение. Това става ясно от отговорите на Изпълнителна агенция "Главната инспекция по труда" на въпроси на БГНЕС.

По силата на задължителната застраховка наследниците на починалите ще получат обезщетения. Обезщетение би трябвало да получат и трите пострадали жени. От компанията застраховател вече обявиха, че се ангажират да обезщетят в максимално кратки срокове наследниците на жертвите от взрива в Горни Лом, без да изисква смъртни актове. Те казаха, че ще да направят собствено проучване, за да установят кои са наследниците на загиналите. На наследниците ще изплати авансово обезщетения в размер на 50% от общо дължимите индивидуални суми, равняващи се на 42 брутни месечни заплати.

Контролните органи установили редица нарушения, свързани с условията, при които са работили служителите на завода. Част от тях са били свързани с експлоатационните изисквания на сградите, с липсата на актуализация на инструкциите за безопасна работа при промяна на технологичните изделия и с ефективността на действие на вентилационните съоръжения.

Имало е и нарушения, свързани със съхранението на взривните материали. Не е бил осигурен и нормален достъп до аварийните изходи. ГИТ е установила и, че не е имало достатъчно лични предпазни средства в някои от спомагателните дейности и не е имало инструкции за безопасна работа по работните места.


Виж коментарите (2)

Още по темата (21):
13.05.2022 Няма виновни за 15-те жертви в завод "Миджур"
14.01.2021 Години след адския взрив, при който загинаха 15 души - оправдателна присъда за обвиняемите
16.11.2014 Почернен баща ще съди държавата заради взрива в Горни Лом
17.10.2014 Търсим чужди експерти за разследването на взрива в Горни Лом
09.10.2014 Цацаров: Няма доказателство за саботаж в завода в Горни Лом
08.10.2014 Правителството дава 150 000 лв. на наследниците на загиналите в Горни Лом
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).