424,618 млн. лв. са дълговете на държавните ни болници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:50 / 04.02.2015
1538
Дългът на болниците през 2014 г. удари нов рекорд. Държавните и общинските лечебни заведения са отчели 424,618 млн. лв. задължения, показва справка на здравното министерство, изготвена за "Преса". От ведомствените първенец е ВМА със 103 млн. борчове. Транспортна и МВР нямат задължения, а от "Лозенец" не представиха данни.

Оказа се, че само за последните пет години дълговете са се увеличили почни двойно (в края на 2009 г. дължимата сума е била 290 млн. лв.). От здравното министерство сочат, че в края на миналата година държавните лечебни заведения са дължали 367 млн. лв., а общинските - 57,6 млн. лв. Една трета (или 147, 856 млн. лв.) са просрочени.

В топ 5 на най-задлъжнелите лечебни заведения влизат пловдивската "Св. Георги" (43 млн. лв.), софийската хематологична болница (СБАЛХЗ) (20 млн. лв.), старозагорската "Проф. д-р Ст. Киркович" (20 млн. лв.), "Пирогов" (20 млн. лв.), варненската "Св. Марина" (17 млн. лв.).

Като основна причина за натрупването на задълженията здравното министерство посочва недофинансирането от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и предварително заложения дефицит в клиничните пътеки. Независимо дали пациентът е лекуван от екип от двама или от десет специалисти, касата заплаща една и съща сума.

Друга основна причина за трупането на борчове според здравното министерство е промяната в Търговския закон от 28 февруари 2013 г. Според нея плащанията по вече сключени договори може да бъдат забавени до 60 дни. Това позволява на болниците непрекъснато да преговарят и просрочват плащанията си, за да се избавят от фалит.

В момента почти всички пари, които постъпват в болниците, отиват за погасяване на задълженията за вода, ток, парно, консумативи, медикаменти и др.

Част от лечебните заведения, които не дължат нито стотинка, са УМБАЛ "Св. Екатерина", СБАЛАГ "Майчин дом", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", МБАЛ "Св. Анна", СБАЛ по инфекциозни болести и други.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам, че съм б...
Инвеститор към братя Пулеви, след като събориха част от спортния ...
Вътрешният министър говори от Приморско за купуването на гласове
Разследват убийство на пастир с боеприпас
Брокер: Човек винаги ще е на печалба, ако плаща 10 години един на...
Напълно възможно е след 9 юни да видим Слави Трифонов в парламент...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).